Παρασκευή
20
Μάιος
TOP

Πότε θα ξεκινήσει και πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν του 2022 στην Ελλάδα

Θα συνεχισθεί το μονοπώλιο της Ελλάδας στον τουρισμό της Μεσογείου, ή οι ανταγωνιστές μας καραδοκούν; Οι εκτιμήσεις των ειδικών στο NEWS 24/7.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται ο παγκόσμιος τουρισμός, αφού η μετάλλαξη Όμικρον που παρελαύνει, έχει παγώσει τις προκρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν του 2022 και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα lockdown αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, κυριαρχούν.

Μπορεί όμως η σημερινή κατάσταση να επηρεάσει και σε ποιο βαθμό την έναρξη και την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας; Θα καταφέρουμε να παραμείνουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, «μονοπώλιο» στη Μεσόγειο; Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και μάλιστα με αυξήσεις από τις κύριες αγορές;

Σίγουρα οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ημερομηνία έναρξης αλλά και πορείας και εξέλιξης της σεζόν του 2022, αλλά θα ήταν παρακινδυνευμένη, αφού η νόσος COVID-19 έχει και συνεχίζει να διαψεύδει προβλέψεις και εκτιμήσεις. Μάλιστα οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και απότομες, αφού κανείς δεν περίμενε η νέα μετάλλαξη να φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό, μέσα σε λίγες ημέρες, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Το σχεδόν απόλυτο πάγωμα των προκρατήσεων που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα για την Ελλάδα αλλά ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα για την έναρξη ή την εξέλιξη της σεζόν, εφόσον επαληθευτεί το καλό σενάριο. Δηλαδή να κορυφωθεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον μέσα στον Ιανουάριο και άρα να αρχίσει να υποχωρεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε οι κρατήσεις να ανακάμψουν άμεσα και μάλλον δεν θα επηρεαστούν. Αν όμως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα συνεχισθεί, ή εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη, σίγουρα η έναρξη της τουριστικής σεζόν θα ξεκινήσει αργότερα από το προγραμματισμένο. Το βασικό δεδομένο που δεν πρέπει να παραβλέπει η χώρα μας, είναι ότι τις τελευταίες δύο χρονιές, το 2020 και το 2021, βασικοί ανταγωνιστικοί μας προορισμοί, είτε άνοιξαν τα σύνορα τους αργότερα από εμάς, είτε με μεγάλους περιορισμούς, είτε δεν άνοιξαν καθόλου. Ειδικά οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές για δυο σεζόν και φυσικά όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν φέτος με μεγάλες προσδοκίες.

Πηγή News247.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ