Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πού κολλάνε οι δασικοί χάρτες

Στην κύρωση του 90% των δασικών χαρτών σχεδιάζει να προχωρήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα κομμάτια εκείνα για τα οποία δεν έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις από πολίτες και είναι «ελεύθερα» να οριστικοποιηθούν. Η επόμενη πρόκληση θα είναι να εξεταστούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι σχεδόν 332.000 αντιρρήσεις που κατατέθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Οι περισσότερες από αυτές εντοπίζονται στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, στις Κυκλάδες και την Αττική – στην καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες έληξε σταδιακά (από περιοχή σε περιοχή) μέσα στο καλοκαίρι. Πλέον οι αντιρρήσεις έχουν συλλεγεί από το Εθνικό Κτηματολόγιο και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία τους.

«Στόχος μας είναι εντός δύο μηνών να ξεκινήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, στα κομμάτια τους που δεν έχουν αντιρρήσεις», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Είναι υποχρέωσή μας έναντι των θεσμών να κυρώσουμε περί το 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Χάρη στη ρύθμιση που εντάχθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (Ν. 4964-2022) οι δασικές υπηρεσίες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στον δασικό χάρτη ακόμη και αφού αυτός έχει κυρωθεί, προκειμένου να αποκαθίστανται σφάλματα».

Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 10% των δασικών χαρτών, αυτό για το οποίο έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις; «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Εχουμε αρκετά προβλήματα με τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Πρόσφατα θέσαμε ένα πλαφόν ανά επιτροπή, ότι αν δεν εξετάσουν 100 αντιρρήσεις σε έναν μήνα δεν θα μπορούν τα μέλη της να πληρωθούν. Με αυτό τον τρόπο θα πιέσουμε για την επίσπευση. Περαιτέρω, θα συστήσουμε νέες επιτροπές ανά περιοχή (σήμερα είναι περί τις 100 σε όλη τη χώρα)».

Το υπουργείο εκτιμά ότι ενάμισι έτος θα ήταν ένας αξιοπρεπής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων. Ωστόσο κανείς δεν επιθυμεί να δεσμευτεί. «Δεν θα ήθελα να μιλήσω για χρονοδιαγράμματα πριν να έχουμε αναλυτικά στοιχεία για τις αντιρρήσεις», καταλήγει ο κ. Αραβώσης.

Πόσες είναι τελικά οι αντιρρήσεις; Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών κατατέθηκαν 331.874 αντιρρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.552.218 στρέμματα (περίπου το 1,9% της χώρας). Ωστόσο ο αριθμός τους ποικίλλει ανά περιοχή. Αντιρρήσεις για περισσότερα από 100.000 στρέμματα κατατέθηκαν στην Αττική, τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στις Κυκλάδες, στη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία.

Σε κάποιες περιοχές, όμως, οι αντιρρήσεις αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα της συνολικής έκτασης. Για παράδειγμα, στο Ρέθυμνο οι αντιρρήσεις αφορούν το 13,1% της έκτασης της περιφερειακής ενότητας, στα Χανιά το 12,1%, στη Λευκάδα το 8,1%, στη Ζάκυνθο το 7,8%, στην Κεφαλονιά το 6,5%. Οι αντιρρήσεις όμως που υποβλήθηκαν στην Αττική είναι τόσες πολλές, που αντιπροσωπεύουν το 8,6% του συνόλου των αντιρρήσεων σε όλη τη χώρα.

Πού κολλάνε οι δασικοί χάρτες-1

διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στo www.kathimerini.gr πατώντας εδώ