Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

«Πράσινο φως» από τη Βρετανία στο εμβόλιο της Moderna κατά της Όμικρον

Εμβόλιο της Moderna που είναι σχεδιασμένο για να καταπολεμά το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού αλλά και την παραλλαγή Όμικρον, που έχει προκαλέσει κύμα νέων μολύνσεων ανά τον κόσμο, εγκρίθηκε προς χρήση στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Βρετανία είναι η πρώτη που δίνει το «πράσινο φως» στο εμβόλιο, που είναι γνωστό ως «Spikevax bivalent Original/Omicron».

Η Dr. June Raine, διευθύνουσα σύμβουλος του Ρυθμιστικού Οργανισμού Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), δήλωσε: «Με χαρά ανακοινώνω την έγκριση του διμερούς αναμνηστικού εμβολίου Moderna, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε στην κλινική δοκιμή, παρέχει ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά της παραλλαγής Omicron BA.1 καθώς και κατά του αρχικού στελέχους 2020».

«Η πρώτη γενιά εμβολίων Covid-19 που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να παρέχει σημαντική προστασία από τη νόσο και να σώζει ζωές» διαβεβαίωσε και εξήγησε: «Αυτό που μας δίνει αυτό το δισθενές εμβόλιο είναι ένα ακονισμένο εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να μας βοηθήσει να προστατευτούμε από αυτή τη νόσο καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται».

«Ο ιός Sars-CoV-2 εξελίσσεται συνεχώς προκειμένου να αποφύγει την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Αυτό το νέο δισθενές εμβόλιο αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη εμβολίων για την καταπολέμηση του ιού, με την ικανότητά του να οδηγεί σε ευρύτερη ανοσολογική απόκριση από το αρχικό εμβόλιο» δήλωσε.

Η MHRA ανέφερε ότι η διερευνητική ανάλυση έδειξε ότι παράγει καλή ανοσολογική απόκριση έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον BA.4 και BA.5. Σύμφωνα με τη Moderna, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν το αναμνηστικό είχαν επίπεδα αντισωμάτων έναντι αυτών των υποπαραλλαγών 1,69 φορές υψηλότερα από εκείνους που έλαβαν το αρχικό αναμνηστικό.

Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναμένουν πως προσαρμοσμένα στις παραλλαγές εμβόλια κατά της Covid θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Σεπτέμβριο και έχουν πει πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είναι ανοικτή στη χρήση εμβολίων που θέτουν στο στόχαστρο την παλαιότερη παραλλαγή ΒΑ.1 φέτος το φθινόπωρο, δεδομένου ότι εκείνα που στοχεύουν συγκεκριμένα τις νεώτερες παραλλαγές είναι πιο πίσω στην κλινική ανάπτυξη.

Αντίθετα, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (US Food and Drug Administration – FDA) έχει πει ότι θα επιδιώξει να συμπεριλάβει τις νεώτερες παραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον σε οποιαδήποτε νέα εμβόλια χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Εκτός από τη Moderna, οι εταίροι Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν, επίσης, παραλλαγές του εμβολίου τους mRNA που έχει τροποποιηθεί για να καταπολεμά τις παραλλαγές Όμικρον. Στο μεταξύ, η Sanofi και ο συνεργάτης της GSK εργάζονται για ένα εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη που στοχεύει την παραλλαγή Βήτα, η οποία επικράτησε για κάποιο διάστημα πέρυσι.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ – lifo.gr