Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

«Πράσινο φως» για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου (video)

Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε για ένα πολύ μεγάλης σημασίας έργο που έρχεται να θωρακίσει και να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη μιας μεγάλης ζώνης στην περιοχή του Παμίσου. Με έργα τεράστιας αξίας δόθηκε το “πράσινο φως” μέσω της ΑΕΠΟ για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης ζώνης που τέμνει εγκάρσια την κεντρική ζώνη της Μεσσηνίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Θέμα : Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία του π. Πάμισου από το Φράγμα Άρι – Μεσσήνη – Εκβολές στη θάλασσα και περιβαλλοντική αξιοποίηση εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης», στους Δήμους Μεσσήνης και Καλαμάτας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γενικά στοιχεία – Θέση έργου ή δραστηριότητας

Η περιοχή του έργου υπάγεται κατά κύριο λόγο στο Δήμο (Δ.) Μεσσήνης και κατά μικρότερο μέρος στον Δ. Καλαμάτας, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο αφορά τα ακόλουθα υποέργα:

Διευθέτηση του ποταμού (π.) Πάμισου από τον ρουφράκτη («φράγμα») Άρι – μέχρι τις εκβολές του στην θάλασσα, σε μήκος 9 km περίπου.

 Διευθέτηση του π. Άρι από την γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο (Α.Κ.) 18 προς Μεσσήνη-Θουρία, της Νέας Εθνικής Οδού (ΝΕΟ) Αθηνών – Καλαμάτας, σε μήκος 5 km περίπου.

 Διευθέτηση του ρέματος (ρ.) Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, σε μήκος 10km περίπου.

 Ανακατασκευή του ρουφράχτη Άρι επί του π. Πάμιισου.

 Ανακατασκευή δύο (2) οδογεφυρών, μία επί της Ε.Ο. Καλαμάτας – Μεσσήνης και μία στον οικισμό Αιπείας.

 Κατασκευή πεζογέφυρας επί του π. Πάμισου.

 Βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του π. Πάμισου.