Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Προ των πυλών νέα παράταση για τις δηλώσεις – Δεν έχουν υποβληθεί 1.500.000

Συνεχίζεται η αργή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δώσει ακόμα εντολή στους λογιστές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι το Υπουργείο Οικονομικών να αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες, καθώς εκκρεμούν περίπου 1,5 εκατομμύρια δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και συγκεκριμένα 10 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται κάθε ημέρα μέχρι τις 29 Ιουλίου περίπου 150.000 δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι οι λογιστές ζητούν παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι  παράταση θα είναι μικρότερη σημειώνοντας ότι:  “όσο και να παραταθούν οι δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και τις προηγούμενες δόσεις”. Σημειώνεται ότι στη νέα επιστολή τους προς το οικονομικό επιτελείο λογιστές-φοροτεχνικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι ζητούν παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θέτοντας μία σειρά προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει και τα οποία καταγράφουν:

• Ασύγχρονη έναρξη υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Αναφέρουμε ότι η έναρξη για τα φυσικά πρόσωπα έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2022 ενώ για τα νομικά πρόσωπα στα μέσα του Μαΐου

• Ταυτόχρονη υποβολή ΦΠΑ β’ τριμήνου 2022 πέραν των μηνιαίων καθορισμένων εργατικών και φορολογικών υποχρεώσεων

• Εφαρμογή πρόσθετων πλατφορμών κοινωνικού – επιδοματικού περιεχομένου και αναμονή νέων πλατφορμών βάσει εξαγγελιών

• Εκκαθάριση επιστρεπτέων προκαταβολών που συνεπάγεται ενημέρωση των ληπτών για τον τρόπο πληρωμής και αναμονή για τις μη εκκαθαρισμένες

• Αλλαγές στις συμβάσεις του επισιτιστικού κλάδου ελλείψει σαφών οδηγιών στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Η άμεση εφαρμογή αυτών από την παράλογη ημερομηνία των 2 ημερών πριν λήξει ο Ιούνιος, έχει επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση της εκκαθάρισης της μισθοδοσίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr