Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Πρόεδρος της ΕΣΕΕ στο BEST: Τα εμπορικά καταστήματα πλήττονται σοβαρά από το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια (video)

Ο τουρισμός δεν καλύπτει τις απώλειες των εμπορικών καταστημάτων από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους – Χαμηλότερες πωλήσεις για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις στην περίοδο των εκπτώσεων

Προβληματισμό δημιουργεί η έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για τα εμπορικά καταστήματα, που βρίσκονται ανάμεσα στα «θύματα» των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια, παρόλο που δεν πρόκειται για κλάδο που εξαρτάται άμεσα από αυτήν.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις (52%) που συμμετείχαν στις εκπτώσεις κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ το 73% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας τους επηρεάζει αρνητικά από πολύ έως πάρα πολύ. Αυτό προκύπτει από την 9η κατά σειρά, περιοδική έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις του 2022 που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι θερινές εκπτώσεις του 2022 ολοκληρώθηκαν σε ένα περιβάλλον προβληματισμού και πολλαπλών αντιφάσεων.

Πώς επιδρά η ενεργειακή κρίση στα εμπορικά καταστήματα
Η κρίση στην αγορά ενέργειας φαίνεται πως επιδρά χωρίς χρονική υστέρηση και με διττό τρόπο στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων: Άμεσα, λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους και έμμεσα λόγω της απομείωσης της εσωτερικής ζήτησης, εξαιτίας της πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Επιπρόσθετα, η πληθωριστική κρίση, η οποία έχει ενταθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρεάζει καθοδικά τις προσδοκίες για το χειμώνα, καθιστώντας τα καταναλωτικά πρότυπα περισσότερο συσταλτικά. Από την άλλη πλευρά, η εντυπωσιακή αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων τονώνει σημαντικά την εξωτερική ζήτηση, τόσο σε σύγκριση με το 2020, κυρίως, αλλά και το 2021. Ως εκ τούτου, οι τουριστικές αγορές καταγράφουν αρκετά πιο έντονη δυναμική ανάκτησης σε σύγκριση με τις περισσότερο περιφερειακές αγορές, γεγονός το οποίο τεκμηριώνει τις χωρικές ανισότητες που φαίνεται πως επιταχύνει η ενεργειακή κρίση στο οικοσύστημα του λιανικού εμπορίου.