Δευτέρα
4
Νοέμβριος
TOP

Προειδοποίηση Παπαδόπουλου: “Αργά ή γρήγορα θα έρθουν μεγάλοι σεισμοί στον Κορινθιακό Κόλπο”

«Πρέπει να λέμε την αλήθεια χωρίς κινδυνολογία και χωρίς να ανησυχούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στην υψηλή σεισμικότητα που εκδηλώνεται στον Κορινθιακό κόλπο αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με αφορμή τον χθεσινό σεισμό 4,3 Ρίχτερ δυτικά του Κορινθιακού Κόλπου προειδοποιώντας ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν ξανά οι μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο φάρμακο και δεν πρέπει να προκαλείται ανησυχία.

Πρέπει να λέμε την αλήθεια χωρίς κινδυνολογία και χωρίς να ανησυχούμε, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά για το ρήγμα στις Αλκυονίδες επεσήμανε ότι και αυτό ανήκει στον Κορινθιακό Κόλπο, επισημαίνοντας ότι η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα. Οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα θα πρέπει να εντείνουν τις εκδηλώσεις ενημέρωσης στα σχολεία και στον γενικό πληθυσμό, είπε.

Ο καθηγητής σεισμολογίας συμμετείχε στην Ενημερωτική – επιστημονική εκδήλωση με θέμα «σεισμός, επιπτώσεις, πολιτική προστασία, εθελοντισμός προφύλαξη» που πραγματοποιήθηκε στο Βραχάτι.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη συνέντευξή του στη εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει για ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο επισημαίνοντας ότι έχουν περάσει 27 χρόνια από την προηγούμενη μεγάλη σεισμική δόνηση στην περιοχή.

Ο σεισμολόγος τόνισε ότι τόσο η Πολιτεία, όσο και πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κάθε πότε έχουμε τέτοιας έντασης σεισμό

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Άλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σεισμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί πιο πολύ, απάντησε πως: «Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό.

Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Υπάρχει κίνδυνος για μετασεισμικό τσουνάμι;

Όσον αναφορά το ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι από έναν ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Στην επιστήμη μας οι βεβαιότητες είναι ελάχιστες».

Εξήγησε, ωστόσο, ότι «αν ο σεισμός είναι στη θάλασσα ή έστω στην παράκτια περιοχή, και είναι από 6 και πάνω, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να προκληθεί και τσουνάμι. Τα τσουνάμι του Κορινθιακού Κόλπου έχουν την ιδιότητα να μην μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλη απόσταση. Αν, δηλαδή, γίνει ένας σεισμός στο δυτικό τμήμα, το επικίνδυνο τμήμα, δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να πάει και στο ανατολικό τμήμα γιατί μιλάμε για μια κλειστή λεκάνη. Προσέξτε όμως: Πιθανά τσουνάμι στον Κορινθιακό είναι τοπικά μεν, αλλά και ισχυρά, δυνατά. Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή».

Πηγή: in.gr