Παρασκευή
5
Ιούνιος
TOP

Πρόκληση Ερντογάν: Η Τουρκία φέρνει νόμο για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Το AKP, το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να του παραχωρήσει την εξουσία να κηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη που θα εκτείνεται έως και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη δυνητική ΑΟΖ άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος.

Το νομοσχέδιο που καταρτίζει το κόμμα, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα εξουσιοδοτεί τον Ερντογάν να διεκδικήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε θέματα αλιείας, εξόρυξης και γεωτρήσεων, καθώς και να ιδρύσει θαλάσσια πάρκα, ακόμη και σε αμφισβητούμενα ύδατα (contested waters) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η κίνηση της Τουρκίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, αποσκοπεί στο να απαντήσει στις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στα πλούσια σε φυσικό αέριο ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και να δείξει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παραγκωνιστεί, ανέφεραν οι πηγές με γνώση του ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας επιτρέπει στα παράκτια κράτη να καθορίζουν ΑΟΖ έως και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, απαιτείται διμερής συμφωνία με τις χώρες που έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.protothema.gr/ πατώντας ΕΔΩ