Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Τρεις οι αβεβαιότητες -Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός

Με τις τοποθετήσεις ειδικών εισηγητών των κομμάτων συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, η συνεδρίαση για την συζήτηση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2023.

«Οι προβλέψεις του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2023 είναι όπως και του 2022 ρεαλιστικές και προς τα κάτω», ανέφερε η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), Αναστασία Μιαούλη που προσκλήθηκε προκειμένου εκθέσει την γνώμη του Συμβουλίου.

Προϋπολογισμός Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου: Πρωτογενές πλεόνασμα 37 εκατ. ευρώ

Τι αναφέρει σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόεδρος του ΕΔΣ
Το μακροοικονομικό σενάριο που συζητάμε σήμερα, παρατήρησε η κυρία Μιαούλη, αναθεωρεί σημαντικά τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας 2022-2025 για την μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ προς τα πάνω για το 2022, από 3,1% σε 5,3% και προς το χειρότερο για το 2023 από 4,8% σε 2,1%. Η κατεύθυνση αυτή είναι ίδια, τα μεγέθη λίγο διαφέρουν, με την πρόσθετη αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το καλοκαίρι του 2022. Συμβαδίζει, δε, και με τη μη αναμενόμενη εξέλιξη των μεγεθών όπως τα αποτύπωσε η ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο εξάμηνο του 2022, με ρυθμό ανάπτυξης 7,8%.

Για τον ρυθμό ανάπτυξης, σημείωσε ότι είναι ρεαλιστική η προς τα κάτω αναθεώρηση του σε σχέση πάντα με τον Απρίλιο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, της αβεβαιότητας της ενεργειακής κρίσης και της διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Για τον πληθωρισμό, ανέφερε η πρόεδρος του ΕΔΣ, το σενάριο παρακολουθεί στενότερα τις εκτιμήσεις της Επιτροπής αναθεωρώντας βεβαίως την αύξηση του δείκτη τιμών του καταναλωτή προς τα πάνω σε 8,8% από 5,6% που ήταν, ενώ αποκλιμακώνει πιο γρήγορα τις εκτιμήσεις για το 2023. Επισήμανε, πως εδώ θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι παρά την προβλεπόμενη μείωση, αναγνωρίζεται η πιθανότητα εμμονής του πληθωρισμού για το 2023, σε σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από αυτό το Προγράμματος Σταθερότητας που ήταν 1,6% και στο οποίο έχει βασιστεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός της χώρας.

Παράγοντες στήριξης του μακροοικονομικού σεναρίου, είναι ο Τουρισμός, η ανθεκτικότητα της Ιδιωτικής Κατανάλωσης, η συμβολή του εθνικού σχεδίου για την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη, τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, η καλή πορεία της απασχόλησης – παρά ότι η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, η πορεία είναι καλή- και βεβαίως η εξωστρέφεια που φαίνεται να έχει η ελληνική οικονομία μετά την αλλαγή της σύνθεσης των εξαγωγών και την ενθάρρυνσή τους.

Η πρόεδρος του ΕΔΣ, τόνισε πως βασικό σημείο αβεβαιότητας για το 2022, που επιβραδύνει την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μετά την πανδημία, είναι ο κλιμακούμενος πληθωρισμός και οι δυσμενείς επιδράσεις από την γεωπολιτική αβεβαιότητα που επηρεάζουν την Ιδιωτική Κατανάλωση, και στις επενδύσεις και στον εξαγωγικό τομέα.

Οι κίνδυνοι για το 2023, ανέφερε η κυρία Μιαούλη, υλοποίησης του σεναρίου που παρουσιάζεται στο Προσχέδιο , σχετίζονται με αυτούς του 2022, αλλά βασικό τους στοιχείο αποτελεί η ενεργειακή κρίση. Αν, οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρηθούν ή ενταθούν ιδίως στα ενεργειακά αγαθά και στα τρόφιμα τότε πραγματικά υπάρχει κίνδυνος μιας περαιτέρω επιβράδυνσης, τόσο στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και ενδεχόμενα αυτή η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα κάτω να μπορεί να λεχθεί πως είναι συντηρητική. Στην ίδια κατεύθυνση επιβάρυνσης, βέβαια, θα λειτουργήσει και μια πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη.

Για τις επενδύσεις, η πρόεδρος του ΕΔΣ, ανέφερε πως το σενάριο είναι ρεαλιστικό, τα μεγέθη που παρουσιάζονται λαμβάνουν υπόψιν τους την αύξηση των επιτοκίων και την συνεχιζόμενη σφιχτή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Περιλαμβάνεται η μείωση της Κατανάλωσης, που ήταν -0,9% και γίνεται 0,2% στο Πρόγραμμα. Υπάρχει μια ρεαλιστική εξέλιξη των εξαγωγών και βέβαια η αύξηση των εισαγωγών η οποία εν πολλοίς επηρεάζεται από το πολύ αυξημένο κόστος των τιμών ενέργειας και όλων των προϊόντων που σχετίζονται με αυτό

Πρόκληση, είπε η κυρία Μιαούλη, ως προς την πραγματοποίηση του σεναρίου για το 2023 και την συντήρηση ενός ελάχιστου ύψους μεγέθυνσης που είναι πολύ σημαντικό, αποτελεί η ορθή σχεδίαση των οικονομικών μέτρων, έτσι ώστε να παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς όμως να ανατροφοδοτούν τον αυξημένο ήδη πληθωρισμό. Επίσης, πιθανές προκλήσεις είναι, πρώτον, εάν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε ένα διευρυμένο περιβάλλον εμπορικού ισοζυγίου και δεύτερον, αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου δανεισμού.

Για το Δημόσιο Χρέος, η πρόεδρος του ΕΔΣ, είπε ότι είναι σε καθοδική τροχιά αλλά προφανώς είναι σε υψηλά επίπεδα και είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της ανάπτυξης, της προσεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής και των στοχευμένων μέτρων ώστε όταν ομαλοποιηθεί η διεθνής κατάσταση να συνεχιστεί η συστηματική μείωσή του.

πηγη: iefimerida.g