Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Πρόσφυγες – Αυξήθηκαν οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι άνθρωποι μέσα στο 2021

Νέα άνοδο του αριθμού των αναγκαστικά εκτοπισμένων το 2021 καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην έκθεση για τις τάσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους που δημοσιεύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο εκτοπισμένος πληθυσμός ξεπέρασε τα 84 εκατομμύρια παγκοσμίως στα μέσα του 2021, σε σχέση με τα τέλη του 2020, οπότε είχαν καταγραφεί 82,4 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι. Όπως σημειώνεται, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εσωτερικό εκτοπισμό, καθώς περισσότεροι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας των πολλαπλών ενεργών συρράξεων σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Αφρική. Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι τα μέτρα στα σύνορα εξαιτίας της COVID-19 συνέχισαν να περιορίζουν την πρόσβαση στο άσυλο σε πολλές περιοχές του κόσμου.

«Η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει στο να αποτρέψει τη βία, τις διώξεις και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεχίζουν να ωθούν τους ανθρώπους μακριά από τις εστίες τους», σημειώνει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, και διαπιστώνει επίσης ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δυσχεραίνουν τις υπάρχουσες ευαλωτότητες σε πολλές περιοχές που φιλοξενούν αναγκαστικά εκτοπισμένους ανθρώπους». 

Από ποιες περιοχές μετακινήθηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι

Σχεδόν 51 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται πλέον εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους, καθώς οι συγκρούσεις και η βία μαίνονταν σε όλο τον κόσμο τους πρώτους έξι μήνες του 2021. Μεγάλο μέρος του νέου εσωτερικού εκτοπισμού σημειώθηκε στην Αφρική, όπως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1,3 εκατομμύρια) και την Αιθιοπία (1,2 εκατομμύρια). Τα φαινόμενα βίας στη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν ανάγκασαν επίσης πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021.

Ο αριθμός των προσφύγων συνέχισε επίσης να αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2021, φτάνοντας σχεδόν τα 21 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι νέοι πρόσφυγες προέρχονταν από πέντε χώρες: την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (71.800), το Νότιο Σουδάν (61.700), τη Συρία (38.800), το Αφγανιστάν (25.200) και τη Νιγηρία (20.300).

Την ίδια ώρα λιγότεροι από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι και 126.700 πρόσφυγες μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη