Παρασκευή
10
Μάιος
TOP

Προσπαθήστε σκληρά αλλά όχι και τόσο σκληρά: Το 85% είναι ο «μαγικός αριθμός»

Οι περισσότεροι μεγάλωσαν ακούγοντας γονείς και δασκάλους να τους λένε: «Αν θες να πετύχεις, πρέπει να δουλέψεις σκληρά». Αλλά τώρα έρχονται ορισμένοι προπονητές εργασίας και ηγέτες εταιρειών να «διαλύσουν» αυτή τη πεποίθηση, αφού υποστηρίζουν πως αν θέλει κανείς να φτάσει στο μέγιστο της παραγωγικότητάς του, θα πρέπει να ρίξει λίγο τους ρυθμούς του. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί μία προσομοίωση με τους αθλητές για να κατανοήσει κανείς αυτή τη λογική. Αν κάποιος τρέξει στην τελική ταχύτητα από την αρχή της κούρσας, στην πραγματικότητα θα έχει χαμηλότερη επίδοση, καθώς θα κουραστεί σχετικά γρήγορα.

Το κόλπο -είτε στην άσκηση είτε σε οτιδήποτε άλλο- είναι η προσπάθεια στο 85%. Το να στοχεύει κανείς στην τελειότητα συχνά τον οδηγεί στο να μην αισθάνεται καλά, να παθαίνει burn out και εν τέλει να καταλήγει να είναι σε θέση να κάνει πολύ λιγότερα.

Αντίθετα, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ως νίκη το γεγονός ότι κατάφερε να πετύχει οκτώ από 10 στόχους που είχε θέσει μέσα στο τρίμηνο. Δεν χρειάζεται να βλέπει κανείς τη δουλειά, την υγεία ή τα χόμπι του ως δυαδικούς στόχους, σκεπτόμενος πως είτε θα πετύχει 100% ή αλλιώς θα πρόκειται για σκέτη αποτυχία.

«Υπάρχουν πολλά ασήμαντα πράγματα για τα οποία καταλήγουμε να κάνουμε το 100%», λέει ο Steve Magness, ένας μέντορας στελεχών και αθλητών. Όταν νοιαζόμαστε πάρα πολύ, ακόμη και οι μικρολεπτομέρειες της καθημερινότητας αρχίζουν να φαίνονται «σαν μια υπαρξιακή κρίση», προσθέτει.

Μερικές φορές, όσο πιο σκληρά προσπαθούμε, τόσο χειρότερα τα πάμε, νιώθοντας «πνιγμένοι» κάτω από τις συνθήκες πίεσης, λέει ο Magness. Αν δεν σκέφτεται κανείς, ότι ολόκληρη η αυτοεκτίμησή του βασίζεται στην κάθε στιγμή που κάνει το οτιδήποτε, έχει περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσει όντως αυτό που επιθυμεί να κάνει.

Η αβίαστη επιτυχία που τόσο πολλοί ποθούν, συχνά προέρχεται από μια χαλαρή στάση και μια ανοχή στην ασάφεια.

Όταν ο οικονομολόγος Krishnamurthy V. Subramanian έδωσε μια από τις πρώτες σημαντικές ομιλίες του στα μέσα ενημέρωσης ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, προετοιμάστηκε, αλλά προσπάθησε να μην το σκεφτεί υπερβολικά, σημειώνει η Wall Street Journal.

Αυτό του βγήκε σε καλό, καθώς δύο από τις διαφάνειές του δεν εμφανίζονταν την τελευταία στιγμή. Εκείνος απώθησε τα νεύρα του και υπενθύμισε στον εαυτό του ότι η ομιλία θα πήγαινε καλά, ακόμη και αν δεν ήταν όλα τέλεια. Και είχε δίκιο.

Ο Ron Shaich, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων Panera, είναι δύσπιστος με τους ανθρώπους που αγγίζουν συνεχώς όλους τους στόχους τους, με αποτέλεσμα να παίρνουν μπόνους κάθε μήνα. Πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι στόχοι είναι πολύ χαμηλοί και τονίζει πως θα πρέπει να είναι αρκετά φιλόδοξοι ώστε να μην τους πιάνουν κάθε φορά.

Ο Shaich ο οποίος είναι πλέον επενδυτής και συγγραφέας ενός επερχόμενου επιχειρηματικού βιβλίου, τονίζει ότι το 80% ισούται με επιτυχία. Μάλιστα είναι πεπεισμένος ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν αγγίζουν καν αυτόν τον αριθμό.

«Όλοι μιλούν για το τι πρόκειται να κάνουν. Αλλά έπειτα δεν το κάνουν», υπογραμμίζει. «Καταφέρετε να φτάσετε το 80% και τα πάτε υπέροχα».

ΠΗΓΗ moneyreview.gr