Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Πρωταθλητές κερδοφορίας στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο του 2022 οι Τράπεζες

Με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια “κόκκινα δάνεια” και υπόσχεση μερίσματος εισέρχεται ο τραπεζικός κλάδος στη νέα χρονιά.

Η αγορά προσδοκά την πρώτη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες, μετά από σχεδόν 14 χρόνια. Εφέτος είναι η πρώτη χρήση στην οποία όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με μονοψήφια NPEs.

Η γενική εικόνα είναι άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στο επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

Για σχεδόν 10 χρόνια, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα αποτελούσε τροχοπέδη για την τοπική αγορά, λόγω του διαρκούς κινδύνου ανακεφαλαιοποίησης αλλά και του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αντιστροφή του αρνητικού δείκτη

Αυτό έχει πλέον αντιστραφεί και το 2022, ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 11% έναντι αρνητικού 5% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη. Η ΕΤΕ και η Eurobank ήταν δύο από τις τράπεζες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη (+28% και +18%, αντίστοιχα).

Στην κορυφή της κερδοφορίας στην Ευρώπη βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στο γ’ τρίμηνο του 2022, αναστρέφοντας τη θέση ουραγού που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Μία εξέλιξη που αποτυπώνει την αλλαγή πορείας των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 2,86 δισ. ευρώ (2,31 δισ. στο β΄3μηνο) ή στο 15,38% του μετοχικού κεφαλαίου τους στο γ’ τρίμηνο του 2022 έναντι 7,55% κατά μέσο όρο των τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ.

Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 6,82% των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών έναντι 7,11% στο β’ τρίμηνο, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου μειώθηκε στο 2,29% στο γ’ τρίμηνο.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ρυθμίσεις των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 18,58 δις. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στο 52,67%.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και ο δείκτης ρευστότητας, o οποίος έφθασε το 194% έναντι 162% στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες στο 9μηνο 2022 εμφάνισαν κέρδη 2,8 δισ. με προοπτική συνολικά για το 2022 να φθάσουν περίπου στα 3,5 δισ. σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έκτακτα κέρδη ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ τα οποία δεν θα επαναληφθούν το 2023. Όμως αναμένεται να υπερκαλυφτούν από την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια. Τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών ήταν υψηλά καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων, ενώ έμειναν σταθερά σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων.

Σημαντική, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι και η αναμενόμενη απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθώς το γεγονός αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο με τις επερχόμενες αξιολογήσεις από τους επενδυτικούς οίκους να αναβαθμίζουν το αξιόχρεό τους, κάτι που θα είναι άκρως θετικό για το κόστος των τιτλοποιήσεων και την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη των δεικτών Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την πορεία των τραπεζικών μετοχών σύμφωνα με την Wood & Company είναι: η μεταβλητότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από τις επερχόμενες εκλογές και η υπερεπάρκεια μετοχών στον τραπεζικό τομέα, από την έναρξη των τραπεζικών εκποιήσεων από το ΤΧΣ, αν και όπως τονίζει, τούτο αποτελεί θετικό μακροπρόθεσμο παράγοντα.

Σαν θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την πρόοδο στη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρότι, όπως επισημαίνει, ενδέχεται να υπάρξει μια υπερπροσφορά μετοχών, βραχυπρόθεσμα.

Η αύξηση του free float και της ρευστότητας στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτες από τον οίκο.

Στα πιθανά μοντέλα για την αποεπένδυση που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ, η Morgan Stanley αναφέρεται στην:

-πώληση στην αγορά: Οι μετοχές μπορούν να πωληθούν απευθείας στο Χρηματιστήριο, μέσω διαδικασιών όπως το bookbuilding, ο μηχανισμός τιμολόγησης day-to-day ή οι επαναγορές μετοχών.

-Ιδιωτική πώληση: Πρόκειται για συναλλαγές στις οποίες ένα μεγάλο πακέτο (5% ή και παραπάνω) πωλείται μέσω private placement ή δημόσιας εξαγοράς σε έναν επενδυτή.

Οι εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων

Οι τράπεζες παρουσίασαν το 2022 το καλύτερο 9μηνο των τελευταίων πολλών ετών, έχοντας περάσει σχεδόν μια δύσκολη δεκαετία και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την “ψήφο” εμπσιτοσύνης τους σε αυτές.

Μετά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις του 2022, οι τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία και το 2023, με τα λειτουργικά κέρδη ως ποσοστό του ενεργητικού να ανέρχονται περίπου στο 2%, σύμφωνα τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναμένει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα συνεχισθεί και το 2023 παρά τον υψηλό πληθωρισμό την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μετά τη βουτιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2021 στο 9,8%, ο Fitch εκτιμά ότι ο σχετικός δείκτης υποχωρεί κοντά στο 7% φέτος και ότι θα μειωθεί περαιτέρω το 2023 κοντά στο 5%

Οι τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψη και παραμένουν στο επίκεντρο του στόρι των ελληνικών μετοχών, επισημαίνει η HSBC σε πρόσφατη έκεθσή της για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο οίκος σε έκθεσή στα τέλη του 2022 έδωσε συστάσεις buy με τιμές-στόχους για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ , για τη Eurobank στο 1,60 ευρώ , για την Alpha Bank στο 1,40 ευρώ και για την Εθνική στα 5,20 ευρώ.

Ψήφο εμπιστοσύνη στις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δίνει η Morgan Stanley και αποτελούν κορυφαία της επιλογή. Η ανταμοιβή κινδύνου στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική και εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο, εκτιμά η Morgan Stanley, η οποία τοποθετεί τη μετοχή της Eurobank στη λίστα με τις “Banks: Financials’ Finest List” από τις επιλογές της στις Παγκόσμιες Τράπεζες. H δεύτερη επιλογή της από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι η Πειραιώς. Για τη Eurobank η σύσταση είναι “overweight” με τιμή – στόχο στα 1,38 ευρώ και για την Πειραιώς η σύσταση είναι “overweight” και η τιμή – στόχος στα 1,96 ευρώ.Για την Alpha Bank δίνει τιμή- στόχο στα 1,34 ευρώ.

Για το 2023 η Wood αναμένει αύξηση περίπου 15% για τα βασικά κέρδη, ενώ εκτιμά αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2023 κατά περίπου 10 – 12%). Στις βασικές επιλογές της Wood για το 2023 είναι και η Eurobank (τιμή – στόχος 1,50 ευρώ) και η Πειραιώς (τιμή – στόχος 2,50 ευρώ).

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, «η άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η βελτίωση της αποδοτικότητας ROTE και η συμπίεση των αποτιμήσεις αφήνουν μια θετική στροφή κινδύνου/απόδοσης για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα είναι ανώμαλη και από τις τραπεζικές μετοχές προτιμά την Εθνική (τιμή στόχος τα 4,58 ευρώ) .

Η Pantelakis Securities προτιμά την Alpha Bank και “βλέπει” άνοδο έως και 100% μακροπρόθεσμα.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία επικεντρώνεται στην ισχυρή ανοδική τάση των κερδών της Τράπεζας, με το consensus για κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2023 να έχει ανεβεί κατά 17%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ ot.gr