TOP

Προβληματισμός για ελλείψεις προϊόντων – Προ των πυλών νέο κύμα ανατιμήσεων

Στο επίκεντρο των περισσότερων κλάδων λιανικής βρίσκεται αυτή την περίοδο το ζήτημα έλλειψης αποθεμάτων, που προκύπτει το τελευταίο χρονικό διάστημα και εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις πρόσφατες απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο Capital.gr, ο οποίος επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι “το στοκ των επιχειρήσεων εξαντλείται, ενώ ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υπερβεί το 6%. Ταυτόχρονα, η αξία των ναύλων, που είναι κατά 500% αυξημένη, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως το ενεργειακό κόστος, θα αποτελέσουν καίριους παράγοντες που θα δημιουργήσουν μεγάλες ανατιμήσεις”.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η διευθέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων. “Από αυτόν τον μήνα όσοι καλούνταν να πληρώσουν το δάνειο που πήραν μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή έλαβαν παράταση έως και το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο από τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία”.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ΚΕΕ αναφέρει ότι η ευρύτερη εικόνα της αγοράς λιανικής είναι ικανοποιητική σε γενικές γραμμές, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσδοκώμενου τζίρου θα έρθει στο διάστημα που υπολείπεται έως το τέλος του έτους. Ο κύριος Χατζηθεοδοσίου αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ως απόρροια της μετάλλαξης Όμικρον, το οποίο θα έχει τη μορφή στοχευμένων περιορισμών στην κίνηση των πολιτών και μπορεί να επιδράσει καίρια στη λειτουργία της αγοράς.

Καθίζηση για ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά μετά την Black Friday, παρά τη συνολικά ανοδική πορεία του 2021

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών, ο διευθύνων σύμβουλος της Expert, Ηλίας Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πεδίο αγοράς καταγράφει φέτος συνολικά ανοδική πορεία κατά 25% σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μετά την Black Friday ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει σημειώσει συρρίκνωση πωλήσεων, κάτι που συνεχίζεται και στη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

“Παρατηρείται ευρύτερη καθίζηση της αγοράς, χωρίς να ξεχωρίζει κάποια κατηγορία προϊόντων αυτήν τη στιγμή από τον γενικό κανόνα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχει κίνηση στην αγορά την περίοδο του Δεκεμβρίου που διανύουμε, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Εκτίμησή μου είναι ότι και οι μέρες που θα ακολουθήσουν έως το τέλος του έτους θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, που αρχίζει να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς, ενώ ό,τι ήταν να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής από τα προϊόντα της δικής μας αγοράς το έχει κάνει ήδη”, λέει ο κύριος Παπαδόπουλος.

Επιπλέον αυξήσεις σε ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές από 1η Ιανουαρίου έως και 5%

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα προϊόντων, συμπληρώνει ότι οι ελλείψεις έχουν διευρυνθεί.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά και ήρθαν αντιμέτωπα με την απεργία και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, οπότε θα επιστρέψουν σε περίπου έναν μήνα από τώρα. Για όσες παραγγελίες δεν εξυπηρετούνται, το καταναλωτικό κοινό αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Του Γιώργου Λαμπίρη

πηγη: capital

Διαβάστε περισσότερα capital