Κυριακή
26
Ιανουάριος
TOP

Προϋπολογισμός: «Μαξιλάρι» στα κρατικά έσοδα ο τουρισμός – «Κλειδί» το φθινόπωρο

Ασφαλές «μαξιλαράκι» στον κρατικό προϋπολογισμό φαίνεται ότι προσφέρει -και θα συνεχίσει να προσφέρει- ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος παρέχει σημαντική τόνωση στα δημόσια έσοδα, σε μια περίοδο κατά την οποία το δημόσιο έχει ανάγκη από «φρέσκα» χρήματα.

Οι τουριστικές επιδόσεις του Αυγούστου, όπως όλα τα στοιχεία μαρτυρούν, ήταν εντυπωσιακές, με τις αφίξεις και τα έσοδα να προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019, ενώ οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου ομονοούν ότι η φετινή τουριστική επίδοση θα φθάσει -ενδεχομένως και να ξεπεράσει- τον στόχο του 50% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Όλα αυτά προσφέρουν σημαντικές «ανάσες» στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το κόστος των παρατεταμένων μέτρων στήριξης και τόνωσης της εθνικής οικονομίας (υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2019).

Έως 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το σημερινό φύλλο της «Κ», το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση προσδοκά πλέον ότι θα εισπράξει 9 έως 10 δισ. ευρώ από τον τουρισμό, δηλαδή ένα ποσό ίσο με το 50% – 55% του 2019.

Το α’ εξάμηνο, εξάλλου, τα τουριστικά έσοδα έφθασαν το 1,1 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί αισθητά τους επόμενους μήνες, όταν και αποτυπωθεί ο αντίκτυπος των τουριστικών εσόδων της «δυνατής» περιόδου του Αυγούστου.

Στο μεταξύ, οι οιωνοί είναι θετικοί και για τον Σεπτέμβριο, με τις αφίξεις ξένων τουριστών να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εξέλιξη που ενισχύει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου.

Οι οιωνοί για το φθινόπωρο

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η έως την 12η Σεπτεμβρίου, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα προσγειώθηκαν περισσότερα από 2.000 αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν άνω των 270.000 επιβατών από το εξωτερικό, δηλαδή περισσότερους από το 50% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Θετικά μηνύματα καταφθάνουν κι από την TUI, τον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Ευρώπης, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι οι αναζητήσεις και οι κρατήσεις για την Ελλάδα τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο διατηρούν τη δυναμική των Ιουλίου – Αυγούστου.

Είναι σαφές ότι το όφελος από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στα στοιχεία του προϋπολογισμού των επόμενων μηνών, όπως επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα στοιχεία του 8μήνου

Στο μεταξύ, στο 8μηνο του 2021, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε έλλειμμα μικρότερο του προϋπολογισθέντος, κάτι το οποίο αποδίδεται αφενός στην προκαταβολή των 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφετέρου από τα έσοδα ANFA’s (επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα), ύψους 644 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 6,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,4 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Την ίδια ώρα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού ήταν ελλειμματικό κατά 10,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13,4 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 34,682 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,450 δισ. ευρώ ή 7,6% σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο. Εξαιρώντας τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ANFA’s, τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 504 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο εξεταζόμενο διάστημα δεν συμπεριλαμβάνονται οι δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι οποίες είχαν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν έως τα τέλη του Αυγούστου.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr