Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Προϋπολογισμός: Πώς θα γίνει η «ολική επαναφορά» της οικονομίας το 2022

Ανάπτυξη 4,5% αναμένεται να εμφανίσει η ελληνική οικονομία για το 2022, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα. Συνεπώς, το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά της ολικής επαναφοράς της οικονομίας, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, θα ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το πραγματικό ΑΕΠ, στο τέλος του 2022, να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.

Κινητήριος μοχλός είναι η σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά 21,9% και των εξαγωγών υπηρεσιών επίσης κατά 21%, λόγω ανόδου του τουρισμού. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί σε ανοδική πορεία, με αύξηση 3% σε ετήσια βάση.

Βασικός παράγοντας πίσω από την ανάπτυξη του 2022 είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση των σχεδίων του θα προσδώσει επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ο άλλος πυλώνας είναι ο τουρισμός, με τον προϋπολογισμό να προβλέπει τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 (σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώνονται στα 8,75 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο σημειώνει ότι στη διαμόρφωση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης θα συνεισφέρει επίσης η υλοποίηση μέτρων όπως είναι η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%, η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών έως 800.000 ευρώ και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για το 2022 εκτιμάται ότι θα στηριχθεί τόσο στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία όσο και στην αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6% (το 83,3% των νέων θέσεων εργασίας αφορά θέσεις μισθωτής απασχόλησης) καθώς και στην αύξηση του ονομαστικού μέσου μισθού κατά 1,1%. Από τις εκτιμήσεις αυτές, προκύπτει αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας κατά 4,1% σε σχέση με το 2021. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το όφελος σε όρους πραγματικού μισθού υπολογίζεται στο 0,2% κατά μέσο όρο για το σύνολο του 2022.

πηγη: moneyreview.gr