Δευτέρα
26
Φεβρουάριος
TOP

Ψυχρολουσία για τους οδηγούς με ανατιμήσεις 12% στα διόδια του εθνικού οδικού δικτύου από Σεπτέμβριο

Σε μετωπική σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορώνγια ανατιμήσεις διοδίων ακόμη και πάνω από  12% από τον ερχόμενο μήνα, έρχονται οι εταιρείες παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων. Τις αναπροσαρμογές στα διόδια είχαν «παγώσει» οι παραχωρησιούχοι μετά από έκκληση του απερχόμενου υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή πέρσι το Φθινόπωρο, με την προηγούμενη κυβέρνηση να παίρνει πίστωση χρόνου για ένα εξάμηνο δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο χρόνος αυτός συμπίπτει με την ολοκλήρωση των δύο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων που καθιστούσε πολιτικά άκυρη οποιαδήποτε συζήτηση για αυξήσεις στα διόδια, παρά το γεγονός ότι οι πέντε αυτοκινητόδρομοι (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Νέα και Κεντρική Οδός) είχαν προχωρήσει στην έκδοση της νέας τιμολογιακής πολιτικής από τον περασμένο Σεπτέμβριο (για να εφαρμοστεί από αρχές του 2023), την οποία στην συνέχεια απέσυραν μέχρι να πάρουν το πράσινο κυβερνητικό φως.

Τις αυξήσεις αυτές που αφορούν τους οδικούς άξονες σε όλο το εθνικό δίκτυο και φέρνουν σε μεγάλη αμηχανία την νέα κυβέρνηση, έβαλαν ξανά στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραχώρησης τον προηγούμενο μήνα. Οι εταιρείες που λειτουργούν και συντηρούν τους αυτοκινητόδρομους επικαλούνται τις συμβάσεις των έργων που έχουν κυρωθεί από την Βουλή, οι οποίες όπως επισημαίνουν προβλέπουν ετήσια αναπροσαρμογή των διοδίων σύμφωνα με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε Σεπτέμβρη.

Η ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών για το 2022 ήταν  11,26% και οδηγεί σε σημαντικές ανατιμήσεις που σε κάποια διόδια φτάνουν ακόμη και το 16%. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο  σταθμός του Μακρυχωρίου στην Λάρισα (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) όπου από 2,50 ευρώ προτείνεται να πάει στα 2,90 ευρώ (16%), ο σταθμός της Ελευσίνας (Ολυμπία Οδός) όπου η προτεινόμενη αύξηση είναι 14,2%, από 2,10 σε 2,40 και οι Αφίδνες (Νέα Οδός) από 3,30 σε 3,70 ευρώ αύξηση 12%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τα μεγάλα φορτηγά καθώς για την κατηγορία 4 στο σταθμό της Ελευσίνας με την αναπροσαρμογή διοδίου κατά 12%, το κόστος ανά διέλευση από 7,60 ευρώ ανεβαίνει στα  8,5 ευρώ ενώ στις Αφίδνες από 11,65 ευρώ στα 13 ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές σε περίπτωση που εφαρμοστούν θα αφορούν μόνο την περίοδο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2023 καθώς τον επόμενο μήνα με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα καθοριστούν τα τιμολόγια που θα ξεκινήσουν να εισπράττονται από αρχές του 2024.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.newmoney.gr πατώντας εδώ