Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Πυκνή η ατζέντα των πληρωμών μέχρι αύριο, ισχύει το χρονοδιάγραμμα για εκκαθάριση του τσεκ

Σε ισχύ η δέσμευση των αρμόδιων αρχών για εκκαθάριση του τσεκ μέχρι αύριο, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αυτή την ώρα τι ακριβώς θα πληρωθεί και κατά πόσο η τελευταία πίστωση πριν τα Χριστούγεννα να αμβλύνει τις κακές εντυπώσεις που άφησε φέτος η προκαταβολή του τσεκ.

Σημειωτέον ότι μέχρι αύριο,  Παρασκευή προβλέπεται να δοθούν και οι αποζημιώσεις των Θεσσαλών για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να επεξεργασθεί κατάλληλα τα στοιχεία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ και να περιορίσει τις απώλειες που είδαν φέτος στους λογαριασμούς τους οι αγρότες λόγω της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, αυτό το οποίο κυρίως παίζεται είναι η δυνατότητα του Οργανισμού Πληρωμών να μετακυλήσει στα επόμενα χρόνια τη μείωση 17% στα δικαιώματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επαναφέρει προς διανομή το ποσό των 83 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο τον περασμένο Οκτώβριο.

Μια κάποια «βοήθεια» θα προκύψει για τους αγρότες που δικαιούνται αναδιανεμητική ενίσχυση, κάτι που εισάγεται για πρώτη φορά στο θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει αν ολοκληρωθεί τελικά η επεξεργασία των στοιχείων ώστε να πληρωθούν και όσοι ήταν στον έλεγχο ή στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που θα δει στους λογαριασμούς του ο περισσότερος κόσμος θα είναι πολύ λιγότερα απ’ ότι άλλες χρονιές τέτοια εποχή, κι αυτό γιατί, μένει πίσω το πρασίνισμα με τα λεγόμενα eco-schemes η πληρωμή των οποίων προγραμματίζεται για το Μάρτιο. 

Παράλληλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφήνει να εννοηθεί όλο αυτό το διάστημα πως ούτε η συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών θα συμπεριληφθεί στην εξόφληση του Δεκεμβρίου κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Κατά τα λοιπά, σύµφωνα πάντα µε τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεµένες ενισχύσεις και τα τοµεακά προγράµµατα. Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισµός της πληρωµής για το 70% ττης βασικής ενίσχυσης µε βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023, αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειµένου να είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεµηθεί Εθνικό Απόθεµα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσµευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωµή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωµής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: agronews.gr