Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

“Διαισθητική διατροφή”: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να χάσουμε κιλά

H “διαισθητική διατροφή”, μας βοηθά να χτίσουμε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό. Βασική αρχή της διατροφής αυτής είναι ότι το σώμα μας εγγενώς γνωρίζει τι, πότε και πόσο να τρώει για να τρέφεται.

Αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι από μακροχρόνιες δίαιτες; Έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να χάσετε βάρος όπως δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, σε λιπαρά, σε υδατάνθρακες και άλλα πολλά που τελικά είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα και εξάντλησαν τον οργανισμό σας;

Εάν αυτή η περιγραφή σας φαίνεται γνωστή, ίσως χρειάζεται να αποκτήσετε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τη διατροφή, όπως τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ.

Η διαισθητική διατροφή απορρίπτει τους κανόνες και τους περιορισμούς που συνήθως αποτυγχάνουν και μας οδηγούν στις παλιές διατροφικές συνήθειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 80% των ανθρώπων που χάνουν πολύ βάρος θα ανακτήσουν μέρος ή όλα τα κιλά που έχασαν μέσα σε ένα χρόνο.

Αντίθετα, η διαισθητική διατροφή μας ενθαρρύνει να τρώμε απλά όταν πεινάμε και να σταματήσουμε όταν είμαστε χορτάτοι. Λαμβάνει επίσης υπόψη την ικανοποίησή μας – δηλαδή να απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε- η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

“Η αύξηση και η απώλεια βάρους για χρόνια και χρόνια μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και είναι ένας δύσκολος τρόπος ζωής”, λέει η Emily Blake, διαιτολόγος στο Brigham and Women Hospital που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Μια άλλη βασική αρχή της διαισθητικής διατροφής είναι η απόρριψη της ιδέας ότι τα τρόφιμα είναι εγγενώς “καλά” ή “κακά”. Δεν είναι πλέον η πίτσα και τα ζυμαρικά οι απαγορευμένες τροφές. Ομοίως, οι σαλάτες και τα φρούτα δεν είναι “καλύτερες”.

“Αυτό που οι άνθρωποι καταλαβαίνουν με την πάροδο του χρόνου είναι ότι καταλήγουν σε μια ισορροπία τροφών”, λέει η Blake. “Θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας πολύ περισσότερο αν τρώτε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά σωματικά, χωρίς καμία συναισθηματική ταλαιπωρία ή ενοχές. Μόλις αφαιρέσετε την ηθική από το φαγητό, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ενώ λαχταράτε μερικές φορές λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα , επίσης λαχταράτε συχνά φρούτα και λαχανικά”.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι ερμηνεύουν εσφαλμένα τη διαισθητική
κατανάλωση ως ελεύθερη διατροφή, λέει η διαιτολόγος Nancy Oliveira, διευθύντρια της
Υπηρεσίας Διατροφής και Ευεξίας στο Brigham and Women Hospital. “Όταν οι άνθρωποι έχουν ελευθερία φαγητού, κάποιοι μπορεί να επιλέγουν πιο υπερεπεξεργασμένα, “πόθητα” τρόφιμα”, λέει η Oliveira.

Πηγή: thetoc.gr