Τρίτη
30
Απρίλιος
TOP

“Η Πύλος είναι ένα έγκλημα” – Δικηγόροι ζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη για το ναυάγιο

Έχει συμπληρωθεί πλέον ένας μήνας από το ναυάγιο στην Πύλο, το φονικότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελληνική Ζώνη Διάσωσης. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι αρχές έχουν κηρύξει σιωπητήριο για το γεγονός, αποκρούοντας ως «ενοχλητικές» ή «ύποπτες» τις φωνές που ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η ασύλληπτη τραγωδία. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση και διερώτηση για το αν το Λιμενικό έπραξε τα δέοντα, αυτά που ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες, κατακεραυνώνεται ως «ανθελληνική» ή «προπαγανδιστική».

Ειδικότερα, με βεβαιότητα πλέον προκύπτει πως το Λιμενικό γνώριζε έγκαιρα την ύπαρξη του υπερφορτωμένου αλιευτικού, αρκετές ώρες πριν το ναυάγιο και ήταν σαφές πως βρισκόταν σε κίνδυνο. Εξάλλου, οι ίδιοι οι επιβαίνοντες απευθύνθηκαν σε ΜΚΟ και ακτιβιστές/στριες αγωνιώντας για την τύχη τους και ζητώντας βοήθεια. Οπότε το πρώτο ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί είναι γιατί οι ελληνικές αρχές δεν ανέλαβαν το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχείρησης διάσωσης. Το άλλο στοιχείο που έχει προκύψει είναι πως αρκετές μαρτυρίες επιζώντων αναφέρονται σε απόπειρα ρυμούλκησης από το Λιμενικό με αποτέλεσμα την ανατροπή του Adriana. Επίσης, αναφέρουν πως αμέσως μετά το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε προκαλώντας κύματα που καθιστούσαν ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια των ναυαγών και ότι η επιχείρηση διάσωσης καθυστέρησε.

Έχουν, επίσης, καταγγελθεί πιέσεις και εκφοβισμοί προς τους επιζώντες να αποκρύψουν πράγματα που ενοχοποιούν το Λιμενικό στις καταθέσεις τους και να υποδείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα ως «διακινητές», σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο BBC. Από την άλλη, δε γίνεται να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως το συγκεκριμένο σκάφος του Λιμενικού διέθετε δύο υπερσύγχρονα συστήματα θερμικών καμερών, τα οποία στελέχη του Σώματος διατείνονται πως δεν τέθηκαν σε λειτουργία.

Είναι ζήτημα ανθρωπιστικό, πολιτικό και νομικό. Εξου και οι αιτιάσεις των διεθνών οργανισμών απέναντι στο ελληνικό κράτος για την περιβόητη πολιτική «αποτροπής» – που σημαίνει αθρόες επαναπροωθήσεις, έχουν πληθύνει και εκφράζονται ανησυχίες για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία των δικαστικών ερευνών για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έδειξε άμεσα ανακλαστικά, ζητώντας από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών «να διατάξει αυτεπάγγελτα παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση για την τέλεση αδικημάτων, κακουργηματικής μάλιστα μορφής, ιδίως της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή». Δυστυχώς, ο μεγαλύτερος δικηγορικός σύλλογος της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, κινείται σε πολύ νωχελικότερους ρυθμούς. Ωστόσο, συστήθηκε Η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, που φέρει στον πυρήνα της την ανάγκη διεκδίκησης έρευνας και απόδοσης ευθυνών για το ναυάγιο.

ΠΗΓΗ news247.gr