Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

“Οι ελληνικές προκλήσεις εναντίον της Τουρκίας είναι ανάθεμα στην ειρήνη και τη σταθερότητα”

Θα ήταν πιο παραγωγικό για την Αθήνα να εγκαταλείψει τον αυτοεξευτελισμό και τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της από την Τουρκία υποστηρίζει το TRT

«Η ηγεσία της Άγκυρας επέδειξε σύνεση και διπλωματία παρακάμπτοντας τις προκλήσεις της Αθήνας», σημειώνεται σε ρεπορτάζ του αγγλόφωνου τουρκικού TRT το οποίο υποστηρίζει ότι «είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υιοθετήσει μια ειρηνική ατζέντα».

Σημειώνοντας την «τεταμένη συνέντευξη Τύπου» στις 29 Ιουλίου, του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Γερμανίδα ομόλογο του, Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρει ότι προέτρεψε τη Γερμανία να είναι «έντιμος διαμεσολαβητής» και να μην παρασύρεται από την προπαγάνδα της Αθήνας όσον αφορά τις διαμάχες Τουρκίας – Ελλάδας. Αυτή η αντιπαράθεση ήταν – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – απλώς ο πιο πρόσφατος γύρος των ελληνικών πολιτικών και ελιγμών για να προκληθεί ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και των εταίρων της.

Η Τουρκία αποφεύγει διπλωματικές παγίδες

Προς απογοήτευση της Αθήνας, σύμφωνα με το TRT – η Τουρκία έχει αποφύγει πολλές από τις διπλωματικές της παγίδες. Ακόμα καλύτερα, όπως αναφέρεται, η Άγκυρα κατάφερε να σημειώσει αρκετές διπλωματικές επιτυχίες και να ανατρέψει τα χαρτιά που στοιβαζόταν όλο και περισσότερο ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Καταρρέουν συμμαχίες και πάρτι αμυντικών δαπανών»

Στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη – σημειώνει το TRT – πρωτοστάτησε στον σχηματισμό αυτού που ένας σχολιαστής αποκάλεσε πρόσφατα ως « ανίερη συμμαχία » εναντίον της Άγκυρας. Αυτή η ομάδα περιλάμβανε την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Εν τω μεταξύ, μια άλλη συμμαχία περιλάμβανε την Αθήνα, το Παρίσι και το Ριάντ.

Άσκηση πιέσεων

Και οι δύο αυτές ομάδες στόχευαν – όπως υποστηρίζεται –  να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία στην περιοχή της Μεσογείου Θάλασσας, προσθέτοντας περισσότερη πολυπλοκότητα στο ήδη τεταμένο περιβάλλον ασφαλείας της Άγκυρας, ειδικά από τη στιγμή που η τουρκική ηγεσία είχε γεμάτα τα χέρια της, αντιμετωπίζοντας πολύπλευρες απειλές για την ασφάλεια στη Συρία, το Ιράκ και όχι μόνο.

Πρωτοβουλίες

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες με αντιπάλους του παρελθόντος, – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, σε μια σειρά ταχέων και τολμηρών διπλωματικών ελιγμών. Αυτές οι κινήσεις μείωσαν τις περιφερειακές εντάσεις και επέτρεψαν στην Άγκυρα να επικεντρωθεί στις πιο πιεστικές ατζέντες ασφαλείας, δηλαδή στην απειλή από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το παρακλάδι του, YPG/PYD.

Η απομόνωση της Τουρκίας δεν εξελίχθηκε όπως προγραμματιζόταν

Η δυναμική που προέκυψε υποστηρίζει το TRT εξέπληξε την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, καθώς ο ιστός των συμμαχιών που έπλεκε η Αθήνα εναντίον της Άγκυρας κατέρρευσε. Η γενική στρατηγική για την απομόνωση και την περικύκλωση της Τουρκίας δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι δυτικές δυνάμεις

Παρ’ όλα αυτά, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας επισημαίνει ότι η Αθήνα κατάφερε να τραβήξει την υποστήριξη ορισμένων δυτικών δυνάμεων, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες , με τις οποίες υπέγραψε αμυντικά σύμφωνα. Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν επίσης, όπως σημειώνεται, σε ένα «πάρτι εξοπλιστικών δαπανών» αποκτώντας στην πορεία προηγμένα οπλικά συστήματα.

Τα πολεμικά σχέδια

Η Αθήνα – συνεχίζει το δημοσίευμα – παρήγγειλε 18 μαχητικά αεροσκάφη (κόστους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ) και τρεις φρεγάτες από τη Γαλλία το 2021. Ομοίως, ο ελληνικός στρατός προμηθεύτηκε τέσσερα πολεμικά πλοία (αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και υπέγραψε συμφωνία με το Πεντάγωνο για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών (συμβόλαιο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Υποστηρίζει δε ότι αυτή η φρενίτιδα προμήθειας όπλων υποδηλώνει πιο πολεμικά σχέδια παρά απλώς την ενίσχυση μιας αμυντικής στάσης.

Γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοϊκές για την Τουρκία

Αναφερόμενο στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το TRT κάνει λόγο για μία εξέλιξη που αναστάτωσε τα ελληνικά σχέδια, καθώς είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να ενεργοποιηθεί για να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένης και της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η οξυδέρκεια Ερντογάν

Λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Ερντογάν έδειξε για άλλη μια φορά μακροπρόθεσμη στρατηγική οξυδέρκεια παίζοντας εξισορροπητικό και μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σημειώνοντας κάποιες αξιοσημείωτες επιτυχίες στη διαδικασία αναφέρει το TRT.

Τα σιτηρά

Επισημαίνει δε ότι το τελευταίο αξιοσημείωτο επίτευγμα προέκυψε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την επίτευξη συμφωνίας από κοινού με τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία επιτρέπει στην Ουκρανία να επαναλάβει τις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας υπό συγκεκριμένους όρους. Αυτή η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας θα αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και θα προστατεύσει πολλές χώρες από ελλείψεις τροφίμων προσθέτει.

Είναι σημαντικό ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έφερε για άλλη μια φορά το γεωπολιτικό ανάστημα της Τουρκίας στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί να φέρει λύσεις σε περίπλοκες διεθνείς εντάσεις. Ως εκ τούτου, πολλοί δυτικοί ηγέτες δεν έχουν καμία διάθεση να διασκεδάσουν τις ελληνικές προκλήσεις και καπρίτσια κατά της Άγκυρας αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Η στροφή

Αρκετά γεγονότα δείχνουν αυτή τη στροφή. Πρώτον, η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε τα σχέδια του East Med. Αυτό το έργο δεν ήταν εμπορικά βιώσιμο, αλλά πολλές πρωτεύουσες, με την προτροπή της Αθήνας, το χρησιμοποίησαν για να προκαλέσουν την Άγκυρα και να υπονομεύσουν την κυριαρχία της όπως υποστηρίζει.

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι επιπλέον, η Ουάσιγκτον εκτίμησε την υποστήριξη της Άγκυρας προς την Ουκρανία, είτε μέσω ανθρωπιστικής είτε στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο είτε μέσω των προσπαθειών της να αποτρέψει την είσοδο ρωσικών στρατιωτικών σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, η συναίνεση του Προέδρου Ερντογάν να αποδεχθεί τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εκτιμήθηκε επίσης θετικά επίσης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η επιθετική στάση της Αθήνας

Υπό το φως αυτών των θετικών εξελίξεων, τα φιλελληνικά λόμπι στην Ουάσιγκτον έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειες να βλάψουν τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Αφού παρότρυνε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην δώσει F-35 στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής F-35 ενώ ασκεί πιέσεις ενάντια σε ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Άγκυρα, αναφέρει το TRT.

Η επίσκεψη μπιν Σαλμάν

Επιπλέον, – όπως υποστηρίζει – η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποίησε την επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για να υπογράψει πολλαπλές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών συμφωνιών και συμφωνιών ασφαλείας . Ενώ η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι συμφωνίες δεν πρέπει να εκληφθούν ότι στρέφονται εναντίον κανενός, η ελληνική πλευρά τις παρουσίαζε – αναφέρει το TRT – ως μια νέα νίκη στις συμμαχίες της ενάντια στον περιφερειακό ρόλο της Άγκυρας.

Προκλήσεις

Το τουρκικό δίκτυο υποστηρίζει ότι πέρα από την επιθετική διάθεση στον διπλωματικό στίβο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις κατά της Τουρκίας επί του πεδίου. Αναφέρει δε ότι παίζοντας το θύμα, η Αθήνα ισχυρίζεται  συνήθως εισβολές στον εναέριο χώρο της, παραλείποντας στη διαδικασία ότι οι Έλληνες πιλότοι ήταν οι εμπνευστές αυτών των προκλήσεων, ενώ οι Τούρκοι πιλότοι απλώς απάντησαν σε ελληνικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου.

Η στρατικοποίηση

Ένα άλλο βασικό στρατηγικό ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών είναι η προσπάθεια των Ελλήνων – σύμφωνα με το δημοσίευμα – για στρατικοποίηση των ανατολικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι στρατιωτικές συνέπειες δεν πρέπει να υποτιμηθούν καθώς αυτή η ελληνική στάση στοχεύει να απομονώσει την ακτογραμμή της Τουρκίας και ακόμη και να απειλήσει το εσωτερικό της χώρας εκτιμά το TRT.

Όπως επισημαίνει το TRT τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν τεκμηριώσει καλά την ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά στα ανοιχτά της Ανατολίας. Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι αυτή η στρατικοποίηση συμβαίνει κατά κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Η Τουρκία δεν αποδέχεται de facto καταστάσεις στο Αιγαίο

Τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου έχει ξεκαθαρίσει ότι η τουρκική ηγεσία δεν θα αποδεχτεί «de facto καταστάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος», σημειώνει το TRT και προσθέτει ότι ως εκ τούτου, η θέση αρχών της Άγκυρας δεν υπόκειται σε αλλαγές, και η επιμονή της Αθήνας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε αυτόν τον τομέα δεν είναι καλός οιωνός για τη δυνατότητα οικοδόμησης σταθερών διμερών σχέσεων.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι ελληνικές συμμαχίες κατά της Τουρκίας κατέρρευσαν πρόσφατα, είναι ίσως καιρός για την Αθήνα να εξετάσει έντονα το μονοπάτι της ειρήνης και της συνεργασίας αντί να ανάψει τις φλόγες του ανταγωνισμού σημειώνει το TRT.

Η Αθήνα να εγκαταλείψει τον μαξιμαλισμό

Καταλήγοντας δε το δημοσίευμα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου αναφέρει ότι θα ήταν πιο παραγωγικό για την Αθήνα να εγκαταλείψει από τον αυτοεξευτελισμό και τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της. Προσθέτει δε ότι μια τέτοια προσπάθεια θα απέφερε πολύ πιο σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά μερίσματα για την ελληνική κυβέρνηση από περαιτέρω εντάσεις και μια κούρσα εξοπλισμών που θα εξαντλούσε τους πόρους σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής συγκράτησης.

Πηγή: in.gr