Χιλιάδες αιτήσεις για στεγαστικά που δεν «βρίσκουν»… ακίνητα
Ούτε με τηλεσκόπιο δεν βρίσκουν ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χιλιάδες νέοι.
Αν και οι τράπεζες έχουν προεγκρίνει τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων οι δικαιούχοι θα καταφέρουν να βρουν σε διάστημα 60 ημερών κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τους, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, ηλικίας από 25-39 ετών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση κατοικίας, με έτος κατασκευής έως το 2007 (όχι μεταγενέστερη), επιφανείας έως 150 τ.μ. και κόστους έως 200.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα Σπίτι μου
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 36.544 αιτήσεις έχουν αξιολογηθεί έχουν ήδη αξιολογηθεί 25.573, δηλαδή 7 στις 10 (70%). Από τις 25.573 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 17.606, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Από τις 17.066 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 4.706 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 4 (28%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.896 ευρώ περίπου. Το 62% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια, ενώ το 87% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
Το 39% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική και το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ 7% αφορά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 6% στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία αντίστοιχα.
Το πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση για το πρόγραμμα αλλά σύμφωνα με τους μεσίτες στην έλλειψη ακινήτων. Η προσφορά διαθέσιμων κατοικιών είναι περιορισμένη, καθώς μεσολάβησε μια μακρά περίοδος ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας.
Από την άλλη πλευρά, τραπεζικά στελέχη εξηγούν στον ΟΤ, ότι το δάνειο προεγκρίνεται και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος έχει δύο μήνες για να βρει ακίνητο και να γίνει η εκταμίευση του δανείου.
Ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία των ακινήτων είναι ότι οι παλαιές κατοικίες έχουν συνήθως πολεοδομικές και άλλες εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πάνω από έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Επίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο πρόγραμμα καθώς τα χρήματα που θα τους δοθούν από την τράπεζα ξεπερνούν τους 4 μήνες.
Παράλληλα, ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή των funds και οδεύουν σε πλειστηριασμό αυτά δεν μπορούν να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα προσφοράς. Κι αυτό διότι σε έναν πλειστηριασμό θα πρέπει να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος το 30% της αξίας του. Μέσα από το πρόγραμμα δεν μπορεί να δοθεί δάνειο για πλειστηριασμό ή αν κάποιος έχει το 30% για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμούς δεν έχει ανάγκη το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Τα ακίνητα
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής δεν υπάρχουν ακίνητα που να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς το θέμα που προκύπτει είναι ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Από την έρευνα που διενήργησε ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθήνας – Αττικής (ΣΜΑΣΣΑ) το κέντρο της Αθήνας είναι… περιζήτητο όσον αφορά τα ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Περιοχές της πρωτεύουσας όπως είναι η Πατησίων, η Αχαρνών, η Κυψέλη, η πλατεία Αττικής, και τα Πατήσια συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο ποσοστό των επιλέξιμων κατοικιών για το πρόγραμμα στέγης που «τρέχει» αυτό το διάστημα.
Ειδικότερα όμως, τα Πατήσια είναι αυτήν τη στιγμή η πιο επιλέξιμη περιοχή της Αθήνας με ποσοστό 72%, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθήνας – Αττικής (ΣΜΑΣΣΑ).
Ακολουθεί η Αττική (με 71%), η οδός Πατησίων και η Αχαρνών (67%), το Γκύζη (54%), κ.ά.
Πηγή: ΟΤ
in.gr