Τρίτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Ρεύμα: Επιδοτήσεις με bonus και πέναλτι εξοικονόμησης

Νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα με bonus και πέναλτι στο μέτωπο της εξοικονόμησης μπαίνει σε τροχιά από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ

«Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για το νέο σχήμα επιδοτήσεων.

Όπως έγραψε χθες η «Η», το νέο μοντέλο προβλέπει συνδυασμό:

  1. οριζόντιας επιδότησης με υψηλή απορρόφηση της αύξησης (όπως περίπου συμβαίνει σημέρα) μέχρι όμως ένα συγκεκριμένο πλαφόν κατανάλωσης ρεύματος και
  2. κλιμακωτή επιδότηση για την κατανάλωση πάνω από αυτό το πλαφόν ανάλογα με την εξοικονόμηση που θα πετύχουν τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις:

  1. Μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης κιλοβατωρών η επιδότηση αναμένεται να είναι υψηλή και οριζόντια για όλους, ώστε να απορροφά τη μεγάλη πλειοψηφία της αύξησης. Για παράδειγμα πέρσι το χειμώνα το πλαφόν της επιδότησης είχε οριστεί στις 300 kWH ωστόσο η επιπλέον κατανάλωση δεν επιδοτήθηκε. Φέτος αυτό αλλάζει
  2. Για την υπόλοιπη κατανάλωση ρεύματος, πάνω από το πλαφόν που θα οριστεί, η επιδότηση αναμένεται να εξαρτάται από την εξοικονόμηση. Για να κερδίσει το νοικοκυριό την ύψιστη επιδότηση και για την έξτρα κατανάλωση (πάνω από το πλαφόν) θα πρέπει να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 15% (ή 10%). Αν πετύχει μικρότερο ποσοστό εξοικονόμησης αντίστοιχα και κλιμακωτά θα μειώνεται και η επιδότηση για την έξτρα κατανάλωση. Δηλαδή αν πετύχει εξοικονόμηση 5% θα έχει μικρότερη επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το πλαφόν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσηςΑνάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις.

Ερχεται δύσκολος χειμώνας

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα που γονατίζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή.

«Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη, εδώ και 12 μήνες, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ήπειρό μας. Αλλά η λύση, εδώ, δεν θα είναι επαρκής εάν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν είναι κοινοτική. Χαίρομαι που, έστω και με καθυστέρηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πρόνοιες για το φυσικό αέριο

Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, είπε ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την ειδική επιδότηση του φυσικού αερίου, καθώς το ράλι στο καύσιμο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το κόστος μιας γενναίας επιδότησης των νοικοκυριών που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Μια άλλη αποστροφή πάντως του πρωθυπουργού ήταν χαρακτηριστική: «όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιδότηση της αύξησης έως 50% για τους χρήστες φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που η τιμή του καυσίμου έχει αυξηθεί 10 φορές από πέρσι.

ΠΗΓΗ imerisia.gr