Κυριακή
3
Μάρτιος
TOP

Ρυθμίσεις οφειλών: Τα SOS και οι παγίδες

Οι σχετικές πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων από χιλιάδες οφειλέτες σε εφορία και ταμεία έχουν ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα στείλει άμεσα και ενημερωτικό – προειδοποιητικό σημείωμα σε περίπου 200.000 οφειλέτες που ενώ ήταν στις 72 ή 120 δόσεις, λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν πλήρωσαν κάποιες από αυτές και βρέθηκαν εκτός.

Αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουν χιλιάδες οφειλέτες είναι ότι οι νέες ρυθμίσεις κρύβουν παγίδες, τις οποίες πρέπει να τις γνωρίζουν εκ των προτέρων για να μην βρεθούν στη συνέχεια εκτεθειμένοι στην εφορία και κληθούν όχι μόνο να πληρώσουν «πανωτόκια», αλλά το βασικότερο να μην χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών που πιθανόν να τους επιβληθούν.

Επίσης, υπάρχουν και αρκετά SOS που πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες πριν υποβάλουν τις αιτήσεις αλλά και μετά ,που πρέπει να τις εξυπηρετήσουν όπως ορίζουν οι πρόσφατα ψηφισμένες φορολογικές διατάξεις.

Η δεύτερη ευκαιρία

Το βασικότερο όλων είναι ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν συγκεκριμένα χρέη και συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα ρύθμιση 120 δόσεων αλλά για αναβίωση παλαιότερης που ο οφειλέτης δεν πλήρωσε κάποιες δόσεις και βρέθηκε εκτός. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που στα χρόνια της πανδημίας και έπειτα στην περίοδο που επλήγη η χώρα μας από την κρίση ακρίβειας δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ