TOP

Σχέδια Ε.Ε. για μπλόκο στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ε.Ε. πρόκειται να αναστείλει τη συμφωνία του 2007 με τη Ρωσία εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Το θέμα της χορήγησης βίζας σε Ρώσους, τη στιγμή που η Μόσχα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Κίεβο, εξακολουθεί να απασχολεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Βρυξέλλες που φέρονται πλέον διατεθειμένες να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, η Ε.Ε. πρόκειται να αναστείλει τη συμφωνία του 2007 με τη Ρωσία εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως αναφέρουν οι FT, το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ε.Ε. θα καταστήσει πολύ δυσκολότερη και πιο δαπανηρή για τους Ρώσους, τη διαδικασία να αποκτήσουν έγγραφα της «ζώνης Σένγκεν» (η οποία αποτελείται από 26 χώρες: 22 κράτη της Ε.Ε. συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία).

Ήδη οι Ρώσοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., ωστόσο το καταφέρουν χάρη στις τουριστικές βίζες. Μέρη της συμφωνίας του 2007 σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Μια καθολικότερη ενέργεια θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της Ε.Ε., απαιτώντας περισσότερα έγγραφα, καθιστώντας τα πιο ακριβά και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής.

Το δημοσίευμα των FT έρχεται ενώ ήδη οι χώρες της Ε.Ε. είναι διχασμένες στο συγκεκριμένο θέμα: η Ουκρανία επιμένει πεισματικά να πιέζει τα κράτη της γηραιάς ηπείρου να απαγορεύσουν την είσοδο Ρώσων τουριστών αλλά το αίτημά της συναντά ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένες χώρες της ΕΕ να συμφωνούν και άλλες να αντιστέκονται σθεναρά.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Εσθονίας και της Φινλανδίας κάλεσαν ξεκάθαρα τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει άλλη άποψη και απορρίπτει την ιδέα της απαγόρευσης. Και η Πορτογαλία είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις. Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται στην πρόταση των απαγορεύσεων.

Πηγή: efsyn.gr