Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Σχέδια επί χάρτου και έκτακτες συσκέψεις με την πανδημία στο «κόκκινο»

Στο «και πέντε» επιχειρεί και πάλι η κυβέρνηση να διαχειριστεί την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που τα Νοσοκομεία ήδη στενάζουν, ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός και τα νέα κρούσματα σημειώνουν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ.

Ο προβληματισμός είναι έντονος στην κυβέρνηση, η οποία εδώ και καιρό έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Ωστόσο πλέον αναγκάζεται να αναδιπλωθεί, βλέποντας την πραγματικότητα να τη διαψεύδει και τη νόσο Covid-19 να βρίσκεται ξανά σε έξαρση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μαξίμου αποφεύγει συνεχώς να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, ενώ αντίθετα στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που όχι μόνο δεν έβαλε πλάτη τον καιρό της πανδημίας, αλλά κερδοσκοπεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε βάρος των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη, στο Μαξίμου, όπου εκτός από τους Γ. Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, και τη συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων τους, καθώς και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, κλήθηκε εκτάκτως και ο επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα στοιχεία που τρομάζουν

Το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία άγγιξαν τα 5.449 μέσα σε 24 ώρες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ ήταν 82.593, με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται στο υψηλό 6,59%.

Έντονος είναι ο προβληματισμός και για τον αριθμό των θανάτων. Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων αυξάνεται συνεχώς και διαμορφώθηκε στους 44 κατά την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ετοιμάζεται να ξεπεράσει τις 16.000. Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σημείωσε άνοδο για 7η συνεχή μέρα, αγγίζοντας τους 430.

Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος έκλεισε με 86.408 κρούσματα κορονοϊού (από τα υψηλότερα νούμερα σε μηνιαία βάση) και περισσότερους από 1.000 θανάτους.

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αρκετά από τα οποία είναι χωρίς κενό κρεβάτι ΜΕΘ, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα ξεπερνά το 95% ενώ στην Αθήνα το 75%.

Όλα αυτά τη στιγμή που η εμβολιαστική ανοσία στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται μόλις στο 60,8%, με την κυβέρνηση να καταγράφει αποτυχία και σε αυτόν τον τομέα.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο των συσκέψεων της Δευτέρας εξετάστηκαν τρόποι για την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, καθώς και για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν, όπως και η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα. Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου –αποφεύγοντας να αναγνωρίσει ή τουλάχιστον να αναφερθεί σε τυχόν αστοχίες της κυβέρνησης– ανακοίνωσε ότι «εξετάζονται αναγκαίες προσαρμογές» στο πλαίσιο εφαρμογής του ήδη «ισχύοντος πλαισίου», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «αυξανόμενη πίεση», στοχεύοντας στους ανεμβολίαστους, δίνοντας και ένα στίγμα από τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν: «Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική, για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει την ζωή των άλλων. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ληφθούν ενδεχομένως θα αφορούν αλλαγές στους μικτούς χώρους εστίασης, καθώς και στον αριθμό των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τραπέζι βρίσκεται και το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων στις 1 μετά τα μεσάνυχτα, ιδίως στις «κόκκινες» περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι την αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τα γνωστά μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ κτλ. Πάντως, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σε σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, που ωστόσο αποτελούν εστίες εξάπλωσης της πανδημίας.

efsyn.gr