Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Σχέδια «πολέμου» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν συμφέροντα σε Ουκρανία-Ρωσία

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν θυγατρικές στην Ουκρανία είτε πραγματοποιούν εκεί εξαγωγές, αλλά και σε αυτές που προμηθεύονται σημαντικό μέρος των πρώτων υλών τους από την εν λόγω χώρα καθώς και τη Ρωσία. Η Coca-Cola HBC ήδη διέκοψε από προχθές τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Ουκρανία, όπως και ο όμιλος Σαράντη, που διαθέτει εργοστάσιο στο Κίεβο και συγκεκριμένα η θυγατρική του στην Ουκρανία, Ergopack. Σε αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της στην Ουκρανία έχει προχωρήσει και η εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών ELTON, επίσης εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουκρανία, στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στον κλάδο της εμπορίας φρούτων και λαχανικών, εστίασης και τουρισμού, διαθέτοντας εκεί γραφεία αντιπροσώπευσης.

Αν και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά τις επιπτώσεις από τη νέα αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο μεγαλύτερος προβληματισμός φαίνεται ότι επικρατεί στις αλευροβιομηχανίες, αφενός διότι προμηθεύονται σημαντικό μέρος των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αφετέρου διότι η νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επηρεάσει συνολικά τις τιμές των σιτηρών.

Διάφορα σενάρια και σχέδια δράσης ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των εξελίξεων έχει ήδη έτοιμα η Coca-Cola 3E, όπως είχε αναφέρει μόλις την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, όταν ακόμη η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Εκτός από τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας στην Ουκρανία, η οποία είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τις πωλήσεις του ομίλου όσο και τις πηγές προμήθειας πρώτων υλών. Όσον αφορά το πρώτο ο κ. Μπογκντάνοβιτς δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης της πρόβλεψης ρυθμού ανάπτυξης (αρχικά έχει δοθεί 5%-6%) σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της κρίσης, ενώ όσον αφορά το δεύτερο είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σε αναμονή εναλλακτικοί προμηθευτές σε Αφρική και Ασία.

Διάφορα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης έχει καταρτίσει και ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος διαθέτει θυγατρικές τόσο στη Ρωσία, τη Hoztorg LLC, όσο και στην Ουκρανία, την Ergopack LLC. To 2021 oι πωλήσεις της Ergopack αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC μόλις το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή τη χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών. Το 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές σε γειτονικές χώρες.

Το 17% των σιτηρών (ως αξία αγορών) που χρησιμοποιεί η «Μύλοι Λούλη» προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία και κυρίως από τη Ρωσία, ενώ βασικός προμηθευτής είναι η Βουλγαρία. «Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης του ομίλου, καθότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα της σημερινής εμπλοκής», επισημαίνει η εταιρεία. Αυτό που κυρίως φοβάται η κορυφαία αλευροβιομηχανία, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, είναι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές συνολικά της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών. «Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος».

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το ποσοστό του όγκου αγορών από Ρωσία και Ουκρανία ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο από αυτό της αξίας δεδομένου ότι, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά σιτάρια, τα ρωσικά και τα ουκρανικά είναι αρκετά φθηνότερα.

Πιο εκτεθειμένες είναι δύο άλλες αλευροβιομηχανίες, καθώς προμηθεύονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία το 1/3 (σε αξία αγορών) των σιτηρών τους. Πρόκειται για τους «Μύλους Κεπενού», που το 2021 τα σιτηρά από τις δύο αυτές χώρες αντιστοιχούσαν στο 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών που έκανε η εταιρεία, ενώ 32% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους «Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου».

Προβληματισμός επικρατεί και στις μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν βασικούς προμηθευτές χάλυβα. Η «Σωληνουργεία Τζιρακιάν» το 2021 προμηθεύτηκε το 17% των αναγκών της σε χάλυβα από τις δύο χώρες. Η εταιρεία, όπως σημειώνει, διαβλέποντας την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αναζήτησε εναλλακτικούς προμηθευτές από άλλες χώρες από την αρχή του έτους. Οι αγορές που πραγματοποίησε η «Αφοί Κορδέλλου» από την Ουκρανία κάλυψαν το 17% των συνολικών αγορών εμπορευμάτων το 2021 της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία σιδήρου και χάλυβα. Λιγότερες αγορές (6,7%) πραγματοποίησε από Ρωσία και Ουκρανία η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, η οποία ωστόσο τονίζει το ενδεχόμενο νέων πληθωριστικών πιέσεων.

πηγή: moneyreview.gr