[nx_top_tags]
Κυριακή
24
Σεπτέμβριος
TOP

Σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας: Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν, τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής και μέτρα μήνα-μήνα

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική ανάσχεσης της ακρίβειας, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στη μείωση των λογαριασμών μέσω προγραμμάτων αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη 5 προγράμματα επιδοτήσεων στην Ελλάδα, ενώ πλέον μπαίνει τέλος και στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στη μείωση των λογαριασμών μέσω προγραμμάτων αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. «Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία
Ερωτηθείς για τα θέματα της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει είναι σημαντικά στον τομέα του ηλεκτρισμού και ήταν σε θέση να τα πάρει γιατί έχει επαναφέρει δημοσιονομική ισορροπία και απόδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών και αναφέρθηκε στο power pass, το fuel pass που μειώνει σημαντικά τις τιμές της βενζίνης και στο γεγονός ότι συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ.

«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που τα βγάζουν πέρα δύσκολα», είπε και παράλληλα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους στην αγορά. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Η ισοτιμία δολαρίου εδώ δεν δουλεύει υπέρ μας. Δεν μπορεί όμως οι τιμές να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν οι τιμές», υπογράμμισε.

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για νέα στήριξη σε καύσιμα και ρεύμα από το φθινόπωρο
Μέσα στην εβδομάδα ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε βέβαιος πως μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του 2022 δήλωσε .

Επισήμανε, ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι θα χρειαστεί νέα στήριξη για τα καύσιμα και το επόμενο τρίμηνο μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, αν η κατάσταση παραμείνει ίδια. Επίσης, ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να υπάρξει και νέα παρέμβαση για το ρεύμα, αν ανεβούν κι άλλο οι τιμές, ενώ παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων σημειώνοντας πως αν επιλεγεί να δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας θα αποκλειστεί κάποια άλλη στήριξη.

Μήνα – μήνα για νέα μέτρα στήριξης
Οπως είχε γράψει και το iefimerida.gr μήνα-μήνα θα πηγαίνει, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστώνει εάν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος άρα και δυνατότητα νέων μέτρων στήριξης. «Με αυτά τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει ως τώρα παραμένουμε εντός των φετινών δημοσιονομικών στόχων», ανέφερε αρμόδια πηγή, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για το νέο γύρο επιδότησης των καυσίμων.

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής -Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023.
Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έρχεται σε συνέχεια της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο.
Τελικός στόχος των ρυθμίσεων είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και η επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου.

Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:

Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.
Οι 5 επιδοτήσεις για καύσιμα, ρεύμα και ηλεκτρικές συσκευές

Σε εξέλιξη πάντως βρίσκονται 5 προγράμματα επιδοτήσεων. Πρόκειται για:

Το «Power Pass» για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος
Το «Fuel Pass 2» για την επέκταση της κάρτας καυσίμων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών
Την επιδότηση στο diesel
Τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: iefimerida.gr