Σάββατο
1
Απρίλιος
TOP

Σε έξαρση η γρίπη: Πώς γίνεται η μετάδοση και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Η εποχική γρίπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση, με ανοδικές τάσεις στις ηλικίες 15-64, όπως έδειξε η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της τελευταίας εβδομάδας, ενώ η κορύφωσή της αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται συνήθως δύο έως τρεις ημέρες μετά την επαφή με τον ιό, εντούτοις μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε άρρωστοι έως και επτά ημέρες μετά τη μόλυνση.

Μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες, τα περισσότερα συμπτώματα κανονικά θα αρχίσουν να υποχωρούν, όμως το αίσθημα κόπωσης και ο επίμονος βήχας μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Η γρίπη συνήθως δεν διαρκεί όσο ένα κρυολόγημα (το οποίο σύμφωνα με το CDC μπορεί να διαρκέσει από επτά έως 10 ημέρες).

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αυτοί οι αριθμοί είναι εξαιρετικά υποκειμενικοί και η γρίπη μπορεί στην πραγματικότητα να διαρκέσει περισσότερο. Γενικά, τα συμπτώματα διαρκούν πέντε έως επτά ημέρες, αν και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και τα βρέφη μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν, αλλά και να μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη για περισσότερο διάστημα.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ