Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Σε μέγγενη οι καταναλωτές από τις τιμές σε ρεύμα, αέριο και βενζίνη

Η συνέχιση της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πρεπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά οι πάντες αναγνωρίζουν πλέον ότι αποτελούν «ασπιρίνη σε καρκίνο».

Πολύ ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τις αγορές για την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος στο επόμενο διάστημα, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης συνεχίζουν να κάνουν «κούρσα» και απανωτά ρεκόρ.

Εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων, στις οποίες έχει και η ελληνική κυβέρνηση εναποθέσει τις ελπίδες για εξεύρεση πόρων, το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας είναι βαρύ και η οργή των καταναλωτών έχει αρχίσει να εκδηλώνεται καθώς τα έξοδα δεν είναι πλέον διαχειρίσιμα.

Οι πρώτες 10 μέρες του τρέχντος μήνα δίνουν ήδη μία μέση τιμή στη χονδρεμπορική ρεύματος άνω των 322 ευρώ/MWh όταν όλος ο Φεβρουάριος έκλεισε με μέση τιμή στα 211,71 ευρώ/MWh. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν τώρα τα νοικοκυριά, και οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα Φεβρουαρίου, είναι «φωτιά», μπορεί να εικάσει το τι θα γίνει τον Απρίλιο.

Η συνέχιση της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πρεπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά οι πάντες αναγνωρίζουν πλέον ότι αποτελούν «ασπιρίνη σε καρκίνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τη χρονική επέκταση της οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για τον μήνα Απρίλιο, ωστόσο η πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ και η μείωση των τιμών των δικαιωμάτων των εκπομπών CO2 περιορίζουν τα έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι τιμές των δικαιωμάτων των ρύπων έπεσαν στα 60 ευρώ ανά τόνο από τα επίπεδα των 95 ευρώ και άρα τα έσοδα που αντλεί το ΤΕΜ μειώνονται.

Κυβερνητικές πηγές με αυτά τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για συνέχιση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος σε υψηλά επίπεδα, αναγνωρίζουν πως οι επιχορηγήσεις δεν μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Οι εκτιμήσεις θέλουν να διατηρείται η μεταβλητότητα των τιμών εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στις αγορές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως οι Βρυξέλλες θα αποδεχτούν την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση φέρεται να ποντάρει στη στήριξη κρατών κυρίως της Νότιας Ευρώπης.

Παράλληλα, η Αθήνα φαίνεται να μην έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης με πόρους από την ΕΤΕΠ, που αν υιοθετηθεί θα ανοίξει το δρόμο για την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στα ύψη η βενζίνη

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει τις επόμενες ημέρες ακόμα και τα 2,5 ευρώ το λίτρο εκφράζουν φορείς της αγοράς, με αποτέλεσμα να επιστρέφει ακόμα πιο ισχυρά το αίτημα για μείωση των φόρων στα καύσιμα. Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά ακριβή φοροελάφρυνση, η οποία θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Οι ίδιοι φορείς σημειώνουν πάντως, πως μόνο με τη μείωση των φόρων στα καύσιμα θα μπορέσουν να αποκλιμακωθούν οι τιμές στις αντλίες της βενζίνης, οι οποίες έχουν ήδη σπάσει το «φράγμα» των 2 ευρώ το λίτρο. Με τη βάση τις σημερινές τιμές, οι φόροι σε κάθε λίτρο βενζίνης αντιστοιχούν φόροι 1,0703 ευρώ και τέλη 0,0157, δηλαδή πάνω από το 56% της τιμής.

Συγκεκριμένα, με βάση τον προϋπολογισμό του 2022, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν φέτος στα κρατικά ταμεία περίπου 2,1 δις ευρώ, ενώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης επιπλέον 359 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τετοιου είδους αποφάσεις έλαβαν η Κύπρος και η Πορτογαλία που ανακοίνωσαν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Πηγή: News247.gr