Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Σε οικονομικό τέλμα οι εργαστηριακοί γιατροί – Λ. Χωραΐτου «Έχουμε καταστραφεί εμείς και τα παιδιά μας… Mιλάμε για την επιβίωσή μας» (video)

Στα κάγκελα … και οικονομικό τέλμα βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί που απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 8 Μαΐου αντιδρώντας στις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές, τα λεγόμενα clawback και rebate.

Οι εργαστηριακοί γιατροί όλης της χώρας βρίσκονται στις επάλξεις και όπως τόνισε η Λευκή Χωραΐτου, πρόεδρος Εργαστηριακών Γιατρών Συνδέσμου ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ. η συμμετοχή είναι τεράστια. Το συντριπτικό ποσοστό του 85% φανερώνει, όπως τόνισε, την αποφασιστικότητα των εργαστηριακών γιατρών, παρά τις απειλές του Υπουργείου Υγείας για διακοπή συμβάσεων.

Όπως σημείωσε,  η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της υγείας οφείλεται σε πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, αποτέλεσμα των οποιων ειναι και τα λουκετα σε πάρα πολλά ιατρεία. Αναγνωρίζοντας παράλληλα την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες σημείωσε «Κατανοούμε ότι ο κόσμος χρειάζεται να κάνει εξετάσεις, ότι οι δομές οι κρατικές δεν ήταν προετοιμασμένες να δεχθούν αυτό το φορτίο που τώρα έχουν επιφορτιστεί όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο γιατί μιλάμε για την επιβίωσή μας».

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί προσδοκούν σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα και αιτήματα ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST η κα Χωραΐτου επεσήμανε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί θέτουν σε προτεραιότητα «Το clawback που είχε θεσπιστεί από τότε (σ.σ. εποχή κορωνοϊού) και έφθασε στο δυσθεώρητο νούμερο πάνω από 50%, να παραμείνει σταθερό στα ευρωπαϊκά επίπεδα στο 5% ώστε να είναι βιώσιμο για σε εμάς. Θέλουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως είναι υποχρεωμένο να μας κάνει το κράτος βάσει της νομοθεσίας. Να μειωθεί ή και να διαγραφεί το τεχνητό χρέος που έχουμε φορτωθεί, για εμάς και τα παιδιά και από τη σύνταξή μας… Αυτό το τεχνητό χρέος δημιουργήθηκε από αποφάσεις άλλων, όχι επειδή εμείς κάναμε λάθος κινήσεις επιχειρηματικές. Και, τέλος, να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα τα οποία είναι εν μια νυκτί – όπως μας έχουν πει – και χωρίς κανένα κόστος για το κράτος»

  Πιο αναλυτικά, τα αιτήματά τους εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:

  1. Περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων. Οι Εργαστηριακοί Ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών Ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει άσκοπα το σύστημα υγείας και οδηγεί σε αύξηση του clawback. Ζητούν την άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.
  2. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%. Το clawback αποτελεί ένα μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ (κατ’ ουσίαν επιστροφής δεδουλευμένων), σε περίπτωση που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους υπερβαίνει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι το clawback είναι μέτρο άδικο και ασύμμετρο, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ελεγχθεί από τους ίδιους, καθώς επιβάλλεται μονομερώς και με αδιαφανή τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ, και τους στερεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ζητούν την θέσπιση ενός, εκ των προτέρων γνωστού και ανακοινώσιμου ανώτατου ορίου για το clawback, που δεν θα υπερβαίνει το 5% των εσόδων τους.
  3. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφήνει τους Εργαστηριακούς Ιατρούς εκτεθειμένους σε μονομερείς από πλευράς του ΕΟΠΥΥ ενέργειες, που δημιουργούν επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα προστατεύουν τις αμοιβές τους.