Σάββατο
21
Δεκέμβριος
TOP

«Σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η διαγραφή Σαμαρά

Σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και δη στη κυβερνώσα παράταξη, εχει προκαλέσει η διαγραφή  του Αντώνη Σαμαρά. Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία γνωστοποίησε την διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού με τον ίδιο να δίνει τις δικές του απαντήσεις, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά και τα ζητήματα της ακρίβειας που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία.

Στον απόηχο αυτής της διαγραφής από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο δημοσιογράφος των αποκαλύψεων -όπως ήταν η απόπειρα δολοφονίας του κ. Καραμανλή – Σπύρος Τρίψας, εκδότης και δημοσιογράφος του «epikaira.gr» μαζί με τον Διευθυντή της τηλεόρασης Best Νίκο Μπελογιάννη, σχολίασαν αρχικά την αλλαγή στάσης του κου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την περίφημη woke ατζέντα, με τον κ. Τρίψα να λέει πως «…μην ξεχνιόμαστε, τις τελευταίες μέρες μας έχει αιφνιδιάσει μπορούμε να πούμε, ότι είναι ο διώκτης αυτής, ενώ ο ίδιος με τη βοήθεια του κ. Κασσελάκη και της αντιπολίτευσης τότε την έφερε προς ψήφιση στη Βουλή.» Μια αλλαγή που όπως είπε ήρθε αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Απέναντι σε όλα αυτά όπως σημείωσε ο έμπειρος δημοσιογράφος και εκδότης, «ο Αντώνης Σαμαράς είπε τα αυτονόητα (…) Ο κ. Σαμαράς, όπως και πάρα πολλοί βουλευτές και πάρα πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ με αυτές τις αγκαλιές, τα φιλιά και με αυτές τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται από τον κο Γεραπετρίτη σε ό,τι αφορά την ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων». Με τον Νίκο Μπελογιάννη σε αυτό το σημείο να υπενθυμίζει την υπόκλιση στον Προεδρικό Μέγαρο από τον κ. Γεραπετρίτη κατά την είσοδο του Ερντογάν. Κάτι που όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Τρίψας φαίνεται πως οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΕΞ. κ. Κούνδουρο σε παραίτηση.

Η στάση του Αντώνη Σαμαρά σε ό,τι αφορά στα Ελληνοτουρκικά σύμφωνα με τον κ. Τρίψα ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει «…την κόκκινη γραμμή, σε ό,τι αφορά για τη λύση του Κυπριακού, αυτό το οποίο επιδιώκει η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα για να υπάρξει ανεξάρτητο κράτος στο κατεχόμενο τμήμα της εισβολής στην Κύπρο», σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να βάλουμε στο λεξικό μας και τη λέξη Βόρεια Κύπρος»

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Μπελογιάννης αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ανάν λέγοντας πως τότε «αντέδρασε ο Καραμανλής και ο αείμνηστος Παπαδόπουλος(…) και δεν έγινε ποτέ, που ήταν υπέρ η Ντόρα», με τον κ. Τρίψα  να συμπληρώνει ότι «…οι οποίοι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν υπέρ του σχέδιού ΑΝΑΝ».

Αυτά ως προς το παρελθόν, καθώς σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να λέει «τα αυτονόητα.(…)» Και την ώρα μάλιστα που σήμερα  βγήκε χάρτης από την Κομισιόν, από τις Βρυξέλες, η οποία μας δείχνει όλη την Ελλάδα, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και την επέκταση των 12 ν.μ., πώς είναι πραγματικά η Ελλάδα.(…) έτσι το βλέπει η Ευρώπη. Αυτό λοιπόν τόνισε κατά αρχήν, ο κ. Σαμαράς, σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά και τα εθνικά μας θέματα. Το δεύτερο το οποίο τόνισε μέσα, και θα το διαβάσουμε αύριο στη συνέντευξη του, είχε να κάνει με την καθημερινότητα του Έλληνα, με την ακρίβεια, με τα τιμολόγια του ρεύματος».

Τα τιμολόγια ρεύματος, τα κόκκινα δάνεια είναι μερικά από τα θέματα που έθιξε ο κ. Σαμαράς και, «ακόμα άλλο ένα, σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι ο καταλληλότερος που θα μπορούσε να υπάρχει από τη στιγμή – από τη στιγμή που ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ήταν ποτέ – υπήρξε ερώτηση – είναι ο κ. Καραμανλής».

Επί του θέματος ο κ. Τρίψας εξέφρασε την άποψη πως ότι «επάνω στα εθνικά θέματα, μεγαλύτερος εγγυητής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα΄’ταν ο κ. Καραμανλής, δεν νομίζω να υπήρξε κάποιος άλλος. Δεν θα επέτρεπε ούτε στον Ερντογάν, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο να μιλάει για αυτά τα οποία συζητάμε όλο αυτό το διάστημα».

Στα όσα υποστηρίζει το Μαξίμου «ότι ξεχείλισε το ποτήρι και τέλος πάντων έγινε υβριστής της κυβέρνησης» ο κ. Τρίψας είπε «Όχι. Ο κ. Σαμαράς αυτό που έκανε ήταν να μεταφέρει και την αγωνία των Ελλήνων πολιτών και την αγωνία των μελών της Νέας Δημοκρατίας, των φίλων, των χιλιάδων, εκατομμυρίων ψηφοφόρων» αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία έχει απωλέσει 2 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ

Τρία είναι τα σενάρια για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τη διαγραφή Σαμαρά σύμφωνα με τον κ. Τρίψα: Ανασχηματισμός, ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές

«Στην περίπτωση που θα κάνει ένα ανασχηματισμό, θα αναγκαστεί να διώξει πάρα πολλούς από το Σιμητιστάν, από το Σιμητικό μπλοκ που κατέχουν καίριες θέσεις στην κυβέρνηση», κάτι που βάσει αναλύσεων «θα απομακρύνει τον κ. Μητσοτάκη από το κέντρο που είναι η Νέα Δημοκρατία – είναι κέντρο δεξιά, δεν είναι κέντρο – άρα λοιπόν θα δώσει το περιθώριο στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να πάρει ένα μεγάλο μέρος από τους ψήφους της Νέας Δημοκρατίας».

Η δεύτερη κίνηση είναι «να ζητήσει ψήφου εμπιστοσύνης είτε μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα, είτε μέσα από τη Βουλή».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του προέδρου της δημοκρατίας ο κ. Τρίψας εκτίμησε πως ο κ. Μητσοτάκη «είτε θα αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή του κ. Σαμαρά που που λέει ότι προτείνει τον κ. Καραμαλή για πρόεδρο Δημοκρατίας -και φαντάζουμε να το δεχτεί ο κ. Καραμανλής», από το περιβάλλον του οποίου δεν υπάρχει κανένα σχόλιο προς το παρόν.  Ένα τρίτο σενάριο έχει να κάνει με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Κλείνοντας ο κ. Μπελογιάννης έθεσε το ερώτημα σχετικά με την «ηρεμία στο Αιγαίο» και τα όσα έχει σημειώσει επ’ αυτού ο κ. Γεραπετρίτης, την παραίτηση του οποίου ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας, στο οποίο ο έμπειρος δημοσιογράφος απήντησε «δεν ξέρω πραγματικά γιατί ο κ. Γεραπετρίτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμη στην κυβέρνηση και μάλιστα (…) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ενδεχομένως πήγε εκεί πέρα για να ξεχαστεί ότι ο κ. Γεραπετρίτης όταν παρατηρήθηκε την επόμενη ημέρα τον Τεμπών ο κ. Καραμανλής του Αχιλλέα ήταν αυτός που ήταν ο Υπουργός Μεταφορών που ήταν επικρατείας, και πήρε το χαρτοφυλάκιο και είχαμε τη συγκάλυψη στα Τέμπη».