Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Σενάρια πρόωρων εκλογών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση – Στο τραπέζι αλλαγή του εκλογικού νόμου

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις αλλαγές που διαμορφώνονται στο γεωπολιτικό πεδίο και με την ενεργειακή κρίση να πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, φαίνεται να οδηγούν το Μαξίμου στον επαναπρογραμματισμό του εκλογικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχει επιστρέψει στο τραπέζι το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, μία κίνηση με την οποία συμφωνούν αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως σε εθνικές κρίσιμες στιγμές απαιτούνται ισχυρές κυβερνήσεις που θα παίρνουν γρήγορες αποφάσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. “Δεν έχω αρμοδιότητα επί του εκλογικού νόμου. Γενική μου αρχή είναι ότι είμαι εξαιρετικά υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων. Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρέπει να σας πω ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τα πήγαμε τόσο καλά στις επενδύσεις, τα τελευταία δύο χρόνια”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στον ΣΚΑΙ, μία άποψη με την οποία συμφωνούν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σενάρια για επιστροφή του μπόνους των 50 εδρών

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι εκλογές όποτε και αν γίνουν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής της αναλογικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα στήσει εκ νέου τις κάλπες ώστε να ισχύσει το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ το 2020 με την ενισχυμένη αναλογική. Ωστόσο, υπουργοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής του ενισχυμένου μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Πρόκειται για το εκλογικό σύστημα που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2009 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώσει το “πράσινο φως”, τότε η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να γίνει σε ουδέτερο χρόνο και μακριά από την ημερομηνία των εκλογών, ώστε να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για πολιτικό καιροσκοπισμό.

Σενάρια πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει τονίσει πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας και αυτός είναι ο στόχος που υπάρχει αυτή την στιγμή στο Μαξίμου. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Στην κυβέρνηση ανέμεναν το τέλος της πανδημίας για να προχωρήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει δυναμικά σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση με την αύξηση του πληθωρισμού έχουν αλλάξει πλέον τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία για το πότε θα στηθούν οι κάλπες δίνουν και παίρνουν. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές το φθινόπωρο και όχι νωρίτερα, λόγω του Ουκρανικού, που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί αλλά και το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν μετά το τέλος του πολέμου.

“Γαλάζια” κοινοβουλευτικά στελέχη εξηγούσαν πως στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός άφηνε οποιοδήποτε παράθυρο ανοιχτό για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας, οι υπουργοί θα σταματούσαν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και θα μπαίναμε σε μια κρίσιμη εθνικά στιγμή σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Πηγή: thetoc