Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Servicers: Εως τον Ιούνιο το μεγάλο ξεκαθάρισμα – Ερχονται 40.000 πλειστηριασμοί το 2024

Σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας θα πρέπει να επιδοθούν (και) το 2024 οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers). Κι αυτό γιατί από τη μια πλευρά θα πρέπει να πετύχουν τους στόχους των business plans των τιτλοποιήσεων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» και από την άλλη να διαχειριστούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή το ζήτημα των πλειστηριασμών που προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις ακόμα κι όταν ο επισπεύδων (servicer εν προκειμένω) έχει προχωρήσει με βάση το γράμμα του νόμου και έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ρύθμισης της οφειλής/δανείου.

Βέβαια το πρόβλημα κατά κύριο λόγο είναι η δραματική συνέχεια που ακολουθεί τους ολοκληρωμένους, επιτυχημένους πλειστηριασμούς, δηλαδή οι εξώσεις, ειδικά όταν αφορούν σε οικογένειες και ευάλωτους πολίτες (όχι απλώς με τον ορισμό του νόμου αλλά και με όρους κοινωνικούς) και μάλιστα σε μια περίοδο που η στεγαστική κρίση «ακουμπά» και τα μεσαία στρώματα. Και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και εντός των servicers υπήρχαν φωνές που υποστήριξαν τη διεύρυνση των υφιστάμενων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ευαλωτότητας αλλά και την υιοθέτηση κοινωνικών κριτηρίων ώστε να γίνουν πιο ρεαλιστικά.

Αγονοι οι περισσότεροι πλειστηριασμοί του 2023

Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς για το 2023, σε σύνολο 63.632 πλειστηριασμών ολοκληρώθηκαν οι 36.072 εκ των οποίων οι 26.545 ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών. Μόνο οι 9.527 κατακυρώθηκαν και εξ αυτών είναι σε αναστολή οι 5.464.

Από τους κατακυρωμένους πλειστηριασμούς:

  • 97 είχαν τιμή πρώτης προσφοράς άνω του 1 εκατ. ευρώ (12.000.000 ευρώ ήταν η υψηλότερη),
  • 177 πλειστηριασμοί είχαν τιμή πρώτης προσφοράς 500.000 – 1.000.000 ευρώ
  • 704 πλειστηριασμοί από 200.000 -500.001 ευρώ ενώ
  • 3.826 πλειστηριασμοί έγιναν με τιμή α’ προσφοράς από 50.000 ως 200.000 ευρώ

40.000 πλειστηριασμοί το 2024

Για το 2024 έχουν ήδη αναρτηθεί 11.029 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 882 είναι σε αναστολή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των servicers θα πραγματοποιηθούν περί τις 40.000 δημοπρασίες εντός της νέας χρονιάς, ώστε να προχωρήσουν οι ανακτήσεις οι οποίες υστερούν σημαντικά λόγω της αποχής δικηγόρων και συμβολαιογράφων το τελευταίο δίμηνο.

Τα καλά νέα για τους οφειλέτες, το δάνειο των οποίων βρίσκεται στα χέρια των servicers είναι ότι αυστηροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις υποχρεώσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης που από την 1η Απριλίου 2024 θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατά τα πρότυπα του e-banking. Η σαφής και αναλυτική πληροφόρηση ενισχύει όχι μόνο τα δικαιώματα των οφειλετών αλλά θα διευκολύνει και την προώθηση συναινετικών λύσεων – ρυθμίσεων, όπως εκτιμάται.

Η υποχρέωση για δημιουργία πλατφορμών αναμένεται να φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης, καθώς από τις 23 εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας από το 2019, οι επτά διαχειρίζονται περί 90 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια, με τις τρεις μεγάλες DoValue, Cepal και Ιntrum να έχουν μερίδιο 83%  με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων. Οι «μικροί» παίκτες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη σχετική απαίτηση αφού χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις.

Εως τον Ιούνιο το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να εξειδικευθεί η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους servicers, με την έκδοση της Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – θα θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για τη νέα αδειοδότηση τον Ιούνιο του 2024. Τότε αναμένεται να γίνει και το τελικό «ξεκαθάρισμα» του κλάδου, ο οποίος καλείται εκ του νέου θεσμικού πλαισίου να ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες».

«Ο κλάδος καλωσορίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με το οποίο αυστηροποιείται περαιτέρω μεν το σύστημα λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης, αλλά παράλληλα, σηματοδοτείται η επίσημη θεσμοθέτηση του κλάδου, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι διαχειρίζεται €19 δισ. εγγυήσεις του Δημοσίου, και παράγει εργασία με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα» υπογράμμισε από το βήμα της ετήσιας τακτικής συνέλευσης της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης (ΕΕΔΑΔΠ) ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cepal, Θεόδωρος Αθανασόπουλος.

ΠΗΓΗ imerisia.gr