Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Σήμερα η συναυλία- διάλεξη με θέμα “Μονόλογος: 1000 χρόνια μουσικής για φλάουτο” του λαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα

Σήμερα, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 στις 21:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας θα παρουσιάσει μια συναυλία- διάλεξη με θέμα “Μονόλογος: 1000 χρόνια μουσικής για φλάουτο”. Πρόκειται για ένα Ρεσιτάλ-παρουσίαση ιστορικών φλάουτων με έργα G. de Machaut, J.M.Hotteterre, J.S.Bach, R.Hirose, Λ.Σακελλαρίδη κ.α.Ο ήχος του φλάουτου συνδέεται με το ποιμενικό στοιχείο και κατ’ επέκταση με την αγνότητα της υπαίθρου, από τον Θεόκριτο μέχρι τις μπαρόκ καντάτες της Αρκαδίας.

Σε διάφορες μουσικές παραδόσεις, ωστόσο, η μονωδία για φλάουτο αποτελεί έκφραση των πιο λεπτών πτυχών της ανθρώπινης ψυχής: από το φλάουτο του μεσαιωνικού μινιστρέλου, το νέι, το αποκρυφιστικό όργανο των Σούφι, μέχρι το ιαπωνικό σακουχάτσι και τον ποιμενικό αυλό.

Το φλάουτο, εκτός από το «ιστορικό» αναγεννησιακό και μπαρόκ ρεπερτόριο, απέκτησε μια σημαντική φιλολογία σολιστικών έργων τα τελευταία 50 χρόνια. Ταυτόχρονα, το «εν δυνάμει» ρεπερτόριο του οργάνου επεκτείνεται στον δυτικό Μεσαίωνα αλλά και σε παραδοσιακές μουσικές εντός και εκτός των Ευρωπαϊκών συνόρων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και αντιπαραβάλλονται έργα από την ιαπωνική avant-guard του 1970, μεσαιωνικοί ύμνοι, θέματα και παραλλαγές του τυφλού ολλανδού βιρτουόζου φλαουτίστα Jakob van Eyck και έργα γνωστών μπαρόκ συνθετών όπως οι Telemann, J.S.Bach, Hotteterre. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ένα ευρύ φάσμα της οικογένειας του φλάουτου, από αναγεννησιακά και μπαρόκ όργανα μέχρι το γκέμσχορν και το μεσαιωνικό πλάγιο φλάουτο.

Ο «Μονόλογος: 1000 μουσική για φλάουτο» έχει παρουσιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια σε συναυλίες στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και την Ιαπωνία.

Είσοδος Ελεύθερη

Δημήτρης Κούντουρας – ιστορικά είδη φλάουτου

Ειδικεύεται σε ιστορικά είδη φλάουτου και στην ερμηνεία της μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ ενώ είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών και στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο φλάουτο με ράμφος και στο φλάουτο στη Θεσσαλονίκη με τους G.Gourdier και I.Macovei ενώ στη συνέχεια σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και παλαιά μουσική στην Ουτρέχτη, στο Μιλάνο και στη Βιέννη αποφοιτώντας με διπλώματα σολίστ και στα δύο όργανα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τρόσινγκεν με τον τίτλο Master of Early Music στη μουσική του Μεσαίωνα ενώ είναι διδάκτορας ιστορικής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Ανάμεσα στους καθηγητές του υπήρξαν οι K.Boeke, H.ter Schegget, W.Hazelzet, D.Bragetti και M.Gatti. Εμφανίστηκε ως σολίστ, ως μέλος μπαρόκ συνόλων και με το δικό του σύνολο Ex Silentio στην Ευρώπη, στη Μέση και την Άπω Ανατολή σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών όπως η Σάλα Βέρντι του Μιλάνου, η Πάμπλο Καζάλς του Τόκυο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Styriarte του Γκρατς, το Μπλούμενταλ στο Τελ-Αβίβ, το Konzerthaus της Βιέννης, τα PROMS του Λονδίνου κ.α.

Με το Ex Silentio έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους για τις εταιρίες Carpe Diem, Talanton και Νεφέλη ενώ συμμετείχε σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις εταιρείες DECCA και MDG.

Το 2018 παρουσίασε σε συναυλίες και διαλέξεις στη Λευκωσία τον σπάνιο μεσαιωνικό κώδικα της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λεβέντη. Την περίοδο 2011-13 έλαβε μέρος στην ευρωπαϊκή περιοδεία της Armonia Atenea με τη βραβευμένη παραγωγή της όπερας “Alessandro” του G.Fr.Handel με παραστάσεις στις Βερσαλλίες, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στη Βιέννη, στη Μόσχα, στο Βουκουρέστι, στο Χάλλε κ.α.

Παράλληλα με τα αναγεννησιακά και μπαρόκ όργανα ασχολείται με σπάνια είδη φλάουτων όπως το μεσαιωνικό τραβέρσο, το γκεμσχορν και η ντβογιάνκα. Ερευνά ζητήματα ιστορίας και ερμηνείας της μουσικής μέχρι τον 18ο αιώνα ενώ έχει εκδώσει δοκίμια και μελέτες για τις εκδόσεις Brepols, Fagottobooks, Ορφέως, ΤΙΒΙΑ κ.α. Έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στο «Μουσικό χωριό» του Αγ. Λαυρεντίου, στη Sibelius Academy στο Ελσίνκι, στο Kings College του Λονδίνου και ως επισκέπτης καθηγητής στο Ανώτατο Ωδείο της Γενεύης (2018-2020).