Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Σκαλωσιές στα πρανή για το έργο στερέωσης του Κάστρου Κυπαρισσίας

Σκαλωσιές στήθηκαν από προηγούμενες μέρες στα πρανή του Κάστρου Κυπαρισσίας στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών του έργου «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωση των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας», της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων, που έχει ενταχθεί με Κωδικό ΟΠΣ 5047035 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» συνολικής δαπάνης 1.484.643,93 ευρώ με ΦΠΑ 24%.

Το έργο αφορά στη στερέωση των βραχωδών πρανών και της θεμελίωσης των περιμετρικών τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας. Το ερειπωμένο κάστρο είναι κηρυγμένο ως αρχαίο μνημείο και είναι χτισμένο στην κορυφή απόκρημνου βραχώδους λόφου και καταλαμβάνει έκταση κατά προσέγγιση 66 στρεμμάτων. Τα τείχη του περιβόλου σώζονται σε μικρό ύψος, ενώ κυρίως στη βόρεια και την ανατολική πλευρά υπάρχουν τμήματα που δε διατηρούνται. Η τοιχοποιία τόσο των τειχών όσο και των κτισμάτων στο εσωτερικό έχει κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές φάσεις, με διαδοχικές ανακατασκευές και επεμβάσεις από τους κατά καιρούς κυρίαρχους Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους. Οι φθορές στα περιμετρικά τείχη του Κάστρου οφείλονται στη συνδυασμένη δράση πολλών παραγόντων. Σύμφωνα με τη μελέτη για το έργο, χαρακτηριστικές φθορές είναι: ανάπτυξη βλάστησης και έλλειψη συνδετικού κονιάματος, αποκολλήσεις βραχωδών τεμαχίων, υποσκαφές θεμελίων, ρηγματώσεις, κατάρρευση ανωδομής.

Εργασίες

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο είναι συνοπτικά οι εξής:

-Καθαρισμός του πρανούς και αποψίλωση του ριζικού συστήματος βλάστησης από τη βραχόμαζα και τα θεμέλια των λιθοδομών

-Καθαίρεση των αποκολλημένων τεμαχίων βράχου σε ζώνη 2-3 μ. κατάντη της έδρασης των λιθοδομών και καθαίρεση των επισφαλών λίθων των θεμελίων σε ύψος έως 1.20 μ.

-Σφράγιση των ρωγμών της βραχόμαζας με τσιμεντένεμα

-Πλήρωση των κοιλοτήτων της βραχόμαζας και των θεμελίων με νέα λιθοδομή

-Βαθύ αρμολόγημα των λιθοδομών θεμελίωσης σε ύψος έως 1.20 μ.

-Τοποθέτηση ανοξείδωτων αγκυρίων βράχου για τη συγκράτηση επισφαλών τεμαχίων, είτε απευθείας στο βράχο, είτε σε δοκό έδρασης

-Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με κείμενα (και σε γραφή Braille) και φωτογραφικό υλικό

-Κιόσκι πληροφοριών με ψηφιακή εφαρμογή που θα έχει δυνατότητα εκφώνησης. Εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων (και σε γραφή Braille).

πηγη