Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

ΣΚΕΑΚ: Τρία κρίσιμα θέματα που αφορούν τον αιγιαλό και κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης

Μέτρα, αποστάσεις και εξαιρέσεις είναι τα τρία κρίσιμα, όπως τα χαρακτηρίζει, σημεία στα οποία στέκεται ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας σε ό,τι αφορά τον αγιαλό και κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η επιστολή εστάλη προς τους βουλευτές και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου με 3 παρεμβάσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις επιχειρήσεις της εστίασης και τον αιγιαλό, τους οποίους καλεί να παλέψουν για την αλλαγή τους πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου ως κοινωνικός εταίρος να ενημερώσει τις θέσεις του συλλόγου.

Η επιστολή του συλλόγου αναφέρει:

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας στέλνει ανοικτή επιστολή προς τους αρμόδιους Βουλευτές και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το κρίσιμο θέμα του αιγιαλού.

Παρακαλούμε όπως προασπίσετε τα δίκαια αιτήματα μας, διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσετε κάθε φωτογραφία με τραπέζι και καρέκλα δίπλα στο κύμα. Όλο αυτό το μαγικό σκηνικό που διαφημίζει η χώρα μας στην κεντρική της διαφημιστική καμπάνια θα πρέπει να γίνει ανάμνηση. Στην πραγματικότητα με αυτό το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που θεσπίζετε είναι ανέφικτο να δημιουργηθούν εικόνες σαν αυτή.

Τα κρίσιμα σημεία που χρήζουν παρέμβασης ώστε η εστίαση να έχει ισότιμη και βιώσιμη λειτουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αιγιαλό είναι:

  1. Αλλαγή στα 3 μέτρα από τα 4 μέτρα κάθετα απ’ την ακτογραμμή, ώστε να αδειοδοτηθούν και οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται σε μικρές παραλίες.
  2. Απόσταση μεταξύ των παραχωρούμενων τμημάτων όμορων επιχειρήσεων:

Τα 6 μέτρα να παραμείνουν όταν τα όμορα καταστήματα δεν εφάπτονται μεταξύ τους. Στην περίπτωση εφαπτόμενων όμορων καταστημάτων να γίνουν 3 τα μέτρα (όσα και κάθετα απ’ την ακτογραμμή). Τα 3 μέτρα είναι αρκετά για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση προς την ακτογραμμή. Το μέτρο αυτό είναι κρίσιμο για χιλιάδες επιχειρήσεις που εφάπτονται και δεν έχουν μεγάλη πρόσοψη καταστήματος.

  1. ΑΡΘΡΟ 1 1 Στην παρ. 3 και 4 υπάρχει εξαίρεση για τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Προτείνουμε στις αντίστοιχες περιπτώσεις των παρ. 3 και παρ. 4, να εξαιρεθούν και τα καταστήματα εστίασης. Σε κάθε περίπτωση την δυνατότητα απευθείας παραχώρησης έως 500 τ.μ. να την έχουν ανεξαρτήτως προβολής τα καταστήματα εστίασης σε συνδυασμό με το ελεύθερο τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού της παραλίας.

Δυστυχώς οι εξαιρέσεις των ακραίων παραβατικών συμπεριφορών ολίγων, αδικούν τον κανόνα πολλών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Το νομοσχέδιο αν ψηφιστεί χωρίς τις προτεινόμενες αλλαγές, θα συρρικνώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα των Καταστημάτων Υγειονομικού

Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η επιβολή εξοντωτικών ποινών χωρίς ίσους όρους αδειοδότησης, ισοδυναμεί με κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων εστίασης.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του Δ.Σ. Σ.Κ.Ε.Α.Κ.

Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας

Μαλαττέτσας ΝικόλαοςΚομπογιαννίτης Παναγιώτης