Κυριακή
5
Δεκέμβριος
TOP

Σκωτία: Εβδομάδα εργασίας 4 ημερών σε όλη την οικονομία;

Η δοκιμή της κυβέρνησης της Σκωτίας για 4ήμερη εργασία στους υπαλλήλους γραφείων θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της χώρας από την κρίση της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR).

Το εν λόγω think tank ζήτησε περισσότερα πιλοτικά προγράμματα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο κλάδος των καταλυμάτων, ενώ την ίδια στιγμή πρότεινε στους υπουργούς να δημιουργήσουν μια επιτροπή για την εξέταση μιας πιο «δίκαιης» εργασίας.

Σχετική έρευνα του IPPR διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή για τετραήμερη εργασία ανά βδομάδα. Η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων χωρίς να υπάρξει απώλεια αμοιβής.

Στόχος είναι επίσης να δημιουργηθεί ένα ταμείο 10 εκατ. λιρών (13,8 εκατ. δολαρίων) για να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να εξετάσουν τα ενδεχόμενα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης.

Το -υπέρ της ανεξαρτησίας- Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο κατέχει τη διοίκηση στο Εδιμβούργο, υποσχέθηκε στο προεκλογικό του μανιφέστο ότι θα δοκιμάσει την ιδέα μιας συντομότερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Eν τω μεταξύ, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε ολόκληρη τη Βρετανία πλήττουν τις εταιρείες στον χώρο των logistics, τα σουπερμάρκετ, καθώς και τα μπαμπ και τα εστιατόρια. Σε ορισμένες δε περιοχές της Σκωτίας, ο κλάδος φιλοξενίας έχει μειώσεις τις ώρες λειτουργίας του επειδή δεν υπάρχει επαρκές δυναμικό σε εργαζομένους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg