Παρασκευή
9
Δεκέμβριος
TOP

Σμύρνη 100 χρόνια – Αναμνήσεις: Εκδηλώσεις από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας με τους πολύτιμους συνεργάτες της, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου άνοιξε έναν κύκλο εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα αυτόν της έκθεσης στη Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, αφιερωμένων στη Σμύρνη και την Ανατολία.

Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες πολίτες – τόσο καλαματιανοί όσο και επισκέπτες (η έκθεση είναι και στην αγγλική γλώσσα) – καθώς και οργανωμένα τμήματα σχολείων Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης έχουν επισκεφθεί την έκθεσή μας, η διάρκεια της οποίας είναι μέχρι και 25 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το ωράριο επισκέψεων είναι καθημερινά 10.00 – 14.00, καθώς και κάθε Τρίτη και Τετάρτη 18.00 – 20.00.

Παράλληλα με την Έκθεση στη Πινακοθήκη, οι επισκέπτες μας, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και την «Οδό μνήμης». Η Οδός αυτή, είναι μια πρωτότυπη έκθεση από πορτρέτα ανθρώπων και τοπίων, αφιερωμένη στους απογόνους των Μικρασιατών που έφτασαν στην Καλαμάτα μετά την καταστροφή που πραγματοποιείται μέσα στο χώρο της Λ.Β. στον 5ο όροφο σε επιμέλεια της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η δημιουργική ομάδα της έκθεσης έχει ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για κάθε μήνα.  Έτσι λοιπόν, για τον μήνα Οκτώβριο έχουμε σχεδιάσει τα παρακάτω:

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ώρα: 20:00 / Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας /

Πολίτική Κουζίνα / Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας / Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ώρα: 20:00 / Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μ.Σ.Κ. / Παραμύθια για παιδιά – Η Σουλτάνα και η Νενέ / Αναγνωστήριο – Παιδικό & Μουσικό Τμήμα Λ.Β.Κ.  / Είσοδος ελεύθερη – προτείνεται η κράτηση θέσης για την καλύτερη οργάνωση του χώρου, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ώρα: 20.00 / Παρουσίαση, συζήτηση  – η ξεχωριστή διαδρομή του Π. Μπιμπή, ενός Μεσσήνιου που συμμετείχε στο Μικρασιατικό Μέτωπο ως εθελοντής και καθημερινά κρατούσε ημερολόγιο* / Αναγνωστήριο Λ.Β.Κ. /  Είσοδος ελεύθερη – προτείνεται η κράτηση θέσης για την καλύτερη οργάνωση του χώρου, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

* Το ημερολόγιο αυτό εκτίθεται στην έκθεση στην Πινακοθήκη και η εγγονή του, συγγραφέας Άννα Ραζή θα βρεθεί στη Λ.Β. Και θα συνομιλήσει με την δημοσιογράφο Μαρία Τομαρά για την διαδρομή του παππού της.

Συνδιοργάνωση: Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Μεσσηνιακή  Αμφυκτιονία.

Υπό την Αιγίδα της  Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Ειδικοί Συνεργάτες: International Levantine Heritage / Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός Λεβαντίνων.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας “ΙΩΝΙΑ”, Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας, Κοινότητα Καλαμάτας.

Χορηγός: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ