Τρίτη
29
Νοέμβριος
TOP

Σοκ – 1 στα 5 παιδιά θύμα κάποιας παρενόχλησης – Ποιος ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας (video)

Στη χώρα μας τα στοιχεία πραγματικά σοκάρουν. Τα περιστατικά που αποκαλύπτονται σχεδόν καθημερινά ξεπερνούν κάθε φαντασία και δεν είναι σενάρια αλλά πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν και στην διπλανή μας πόρτα!

Η παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς ενώ τα καταγγελλόμενα, και στην περιοχή της Μεσσηνίας, είναι το ένα πιο σοκαριστικό από το άλλο. Η επικαιρότητα και τα περιστατικά που έρχονται στην επιφάνεια αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, καθώς σύμφωνα με ευρήματα ερευνών: 1 στα 5 παιδιά (0-18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας, ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασία, στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Οι επιστήμονες επαληθεύουν τους αριθμούς και εφιστούν την προσοχή στα γεγονότα που εξελίσσονται δίπλα μας «1 στα 5 παιδιά πλέον ξέρουμε ότι είναι θύμα κάποιας σεξουαλικής παρενόχλησης.»

Η αλλαγή νοοτροπίας των μεγαλύτερων στους κόλπους της οικογένειας είναι επιτακτική, η σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς αναγκαιότητα, και βεβαίως ο σημαντικός ρόλος της ίδιας της οικογένειας ήταν τα σημεία στα οποία εστίασε μιλώντας στην τηλεόραση Best η Αγγελική Ρουμελιώτου, επιμελήτρια ανηλίκων. Η σπουδαιότητα του εκπαιδευτικού ως ένας κοινωνικός βραχίονας για τα παιδιά. Μέσα από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα δύναται να δημιουργηθεί «ένας ασφαλής χώρος, χωροταξικά, ψυχικά και συναισθηματικά, ώστε το παιδί να εμπιστευτεί, να εμψυχωθεί, να υποστηριχθεί και φθάσει να ξεπεράσει ένα τέτοιο το γεγονός. Τα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει το κλίμα και τον τόπο για ένα παιδί να μπορέσει να μιλήσει.»

Όμως ο ρόλο και η υποχρέωση δεν σταματάει στον εκπαιδευτικό. Όλοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. «Υπάρχουν κώδικες επικοινωνίας στους οποίους όλοι οφείλουμε να εκπαιδευτούμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όταν ανοίγει αυτό το περιστατικό να μπορούμε να τα βοηθήσουμε.»