Κυριακή
25
Φεβρουάριος
TOP

Σοκαριστικά στοιχεία από την Unicef: Πάνω από το 10% των εφήβων έχει σκεφτεί την αυτοκτονία έστω μια φορά

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Unicef σε δείγμα 40.000 εφήβων στην Ισπανία, τοποθετεί στο 10,8% τους εφήβους που σκέφτηκαν έστω και μία φορά την αυτοκτονία.

Σοκαριστική είναι η έρευνα που δημοσιοποίησε η Unicef η οποία και πραγματοποιήθηκε σε νέους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Unicef σε δείγμα 40.000 εφήβων στην Ισπανία, τοποθετεί στο 10,8% τους εφήβους που σκέφτηκαν έστω και μία φορά την αυτοκτονία.

Σύμφωνα με την έρευνα στην ηλικία των 14 ετών ξεκινούν τουλάχιστον οι μισές διαταραχές, το 75% αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 24 ετών, αλλά οι περισσότερες μένουν απαρατήρητες, δεν ανιχνεύονται και επομένως δεν αντιμετωπίζονται.

Το 15% των Ισπανών εφήβων έχει «σοβαρά ή μέτρια σοβαρά» συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που ετοίμασε η Unicef ​​Ισπανίας με το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10).

Να ενισχυθεί ο ρόλος των σχολείων

Ο γενικός διευθυντής της Unicef Ισπανίας Χοσέ Μαρία Βέρα υποστηρίζει ότι είναι άμεση η ανάγκη επένδυσης σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού για να τερματίσει το στίγμα της κατάθλιψης.

Εκτιμά δε, ότι είναι σημαντική η επένδυση στην ψυχική υγεία που προβλέπεται στους τελευταίους Γενικούς Προϋπολογισμούς του Κράτους και την έναρξη της τηλεφωνικής γραμμής αυτοκτονίας 024, αλλά τονίζει την ανάγκη παροχής περισσότερων πόρων για το Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2022-24 για την παιδική και την εφηβική ηλικία.

Επιμένει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να σπάσει το στίγμα που υπάρχει γύρω από την ψυχική υγεία και αναγνωρίζει ότι, παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια, «εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικές πεποιθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να μην ζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται».

Η Unicef ​​προτρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των σχολείων μέσω του συντονιστή πρόνοιας και προστασίας, μια φιγούρα που άρχισε να λειτουργεί εφέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς . Ο συντονιστής αυτός θα ελέγχει τις περιπτώσεις μπούλινγκ στα σχολεία.

Εντωμεταξύ ο Σύλλογος Ψυχολόγων της Μαδρίτης καταγγέλλει την έλλειψη ψυχολόγων σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, υπηρεσίες υγείας και σχολείων και ζητά την ενσωμάτωση 7.900 ακόμη κλινικών ψυχολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να επιτευχθεί αναλογία 20 ψυχολόγων ανά 100.000 κατοίκους.

Ένας στους τρεις Ισπανούς αντιμετωπίζουν πιθανή περίπτωση άγχους

Όπως επισημαίνουν, ένας στους τρεις Ισπανούς αντιμετωπίζει πιθανή περίπτωση άγχους και ένας στους τέσσερις κατάθλιψης, αλλά και περίπου 400.000 άτομα, κατά προτίμηση παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και ένας στους δέκα μαθητές έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Με αυτά τα στοιχεία, ο Σύλλογος Ψυχολόγων απαιτεί μια πολιτική δημόσιας υγείας που να εξετάζει την ψυχική υγεία με αυστηρό και ολοκληρωμένο τρόπο και υποστηρίζει ότι η αύξηση του προϋπολογισμού σε αυτόν τον τομέα αντιπροσωπεύει μια σαφή επένδυση μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Πηγή: in.gr