Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

SOS από την αγορά – Στάση πληρωμών και λουκέτα από το φθινόπωρο

Καμπανάκι κινδύνου για επερχόμενο κύμα στάσης πληρωμών και λουκέτων στην αγορά από τον Σεπτέμβριο κρούουν οι επαγγελματίες, καθώς η αγορά έχει καθίσει και η σημαντική τουριστική κίνηση που αναμενόταν τον Αύγουστο δεν ήρθε. Επιπρόσθετα, η επιβολή τοπικών lockdown σε πολλές περιοχές -κυρίως τουριστικές- ώστε να ελεγχθεί η μετάδοση του COVID-19 βάζει πρόωρα θηλιά στο κομμάτι της ευρύτερης εστίασης (από εστιατόρια και καφετέριες μέχρι μπαρ, κλαμπ και νυχτερινά κέντρα), που πλέον απαγορεύεται να λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα.

Μπροστά στο τσουνάμι που πλησιάζει οι επαγγελματικοί θεσμικοί φορείς ζητούν άμεσα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξει τέτοιο ντόμινο που θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Μπροστά στο αδιέξοδο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις από το φθινόπωρο θα είναι δεκάδες χιλιάδες. «Η τελευταία μας έρευνα έδειξε ότι περίπου 50.000 επιχειρήσεις σκέφτονται πολύ σοβαρά να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, κάτι που σημαίνει ότι θα χαθούν γύρω στις 190.000 θέσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων», επισημαίνει στο «business stories».

Οπως λέει, τα νούμερα αυτά μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω εάν υιοθετηθεί ένα γενικό πλαίσιο δραστικών περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. «Εάν αυτά τα τοπικά lockdown που εφαρμόστηκαν επεκταθούν σε όλη τη χώρα, τότε θα μιλάμε με άλλους όρους».

Συνεχίζοντας μας λέει ότι «ιδιαίτερα στον χώρο της εστίασης, απ’ όπου προέρχομαι, η επαναλειτουργία των καταστημάτων από τον Μάιο και μετά δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα. Οποιαδήποτε σύγκριση με πέρυσι είναι άτοπη, αφού σήμερα υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι σχεδόν μηδενικός. Μπορεί ένα μαγαζί με τζίρους 40 και 50 ευρώ την ημέρα να αντέξει; Τώρα ήρθε και το τοπικό lockdown σε ορισμένες περιοχές που τους βάζει ταφόπλακα. Μπαράκια, κλαμπ και νυχτερινά κέντρα, όπου η ροή της πελατείας ξεκινά μετά τις 11 το βράδυ, ουσιαστικά τελειώνουν. Ακόμα και η αμιγώς εστίαση, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες, θα δουν πτώση της ήδη μειωμένης κίνησης γύρω στο 20%, αφού, όπως και να το κάνουμε, στις διακοπές όλοι τραβάμε το πρόγραμμά μας πιο πίσω», τονίζει.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάντως, όλοι αναγνωρίζουν ότι με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα το αισιόδοξο σενάριο που είχε διατυπωθεί για σημαντική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η οποία θα έδινε ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις δεν επιβεβαιώνεται.

«Η πτώση είναι εμφανής. Αιτήματα για διαγραφές επιχειρήσεων ακόμα δεν υπάρχουν, από το φθινόπωρο όμως νομίζω ότι η εικόνα θα αλλάξει», λέει στο «b.s.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιάννης.

Τα μέτρα

Συνολικά οι επαγγελματίες σε ολόκληρη τη χώρα προετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, και γι’ αυτό η προσοχή στρέφεται σε ζητήματα που αφορούν τη στήριξη της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.
«Από την πλευρά μας έχουμε ήδη καταθέσει ένα πλέγμα προτάσεων προς την κυβέρνηση», λέει ο κ. Καββαθάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται, όπως λέει, τρόποι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και επιδότηση 100% του μη μισθολογικού κόστους που έχουν οι εργαζόμενοι ώστε να μην υπάρξει κύμα απολύσεων. «Συμφέρει ακόμα καλύτερα το Δημόσιο και από τις αναστολές συμβάσεων. Για παράδειγμα, σήμερα ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 1.000 ευρώ κοστίζει στην επιχείρησή του περίπου 350-400 ευρώ για την ασφάλισή του. Εάν το καλύψει αυτό το κράτος, το κόστος του θα είναι σαφώς μικρότερο από τα 534 ευρώ που δίνει τώρα σε όσους έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους», εξηγεί ο κ. Καββαθάς.

Επίσης, στη λίστα των αιτημάτων που έχει κατατεθεί είναι η παράταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων 40% έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και η μετάθεση της πληρωμής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία το 2021. «Στο τέλος του μήνα τελειώνουν οι περίοδοι χάριτος των υποχρεώσεων που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο του lockdown. Εάν αυτό δεν μετατεθεί, θα δείτε ότι θα προκληθεί μια τεράστια στάση πληρωμών προκαλώντας, δυστυχώς, ντόμινο», καταλήγει.

Ο εμπορικός κόσμος

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου. Ηδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει να επαναρρυθμιστούν όλες οι οφειλές σε 120 δόσεις «με στόχο να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας, να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία», όπως επισημαίνει. Παράλληλα όμως ζητεί να παραμείνει ενεργή η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων για τις τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν.
Επίσης, στο κομμάτι των ενοικίων, που αποτελούν φλέγον ζήτημα για τον κλάδο, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών για θεσμοθέτηση φορολογικής επιστροφής του 30% για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων που θα καταγραφούν.

www.newmoney.gr