TOP

Στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη νέα φορολόγηση – Γ. Καββαθάς: «Το κατώφλι του φόρου είναι τα 1.400 ευρώ» (video)

Ρευστότητα, κόστος λειτουργίας, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και το ζήτημα που εξακολουθεί να προκαλεί τρόμο… και δεν είναι άλλο από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης είναι τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας.

Η άνιση σύγκριση των πολυεθνικών με τις μικρές επιχειρήσεις και η τεράστια διαφορά σε επίπεδο τζίρο και εργαλείων είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού όπως σημείωσε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ στην Ελλάδα σήμερα «οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζαν και πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Η Ελλάδα χάνει το 8% των φόρων γιατί φεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους και εμείς κοιτάμε με αιφνιδιασμούς να κερδίζουμε 60 εκατομμύρια υπερφορολογώντας τον ελεύθερο επαγγελματία. Αυτά δεν συνάδουν.»

Όσο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που υπάρχουν ο κ. Καββαθάς σημείωσε «συζητάμε για ένα φορολογικό νομοσχέδιο “φάντασμα”, διότι το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το εξειδίκευσε ο αρμόδιος υπουργός αλλά δεν έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση». Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας έχει καταθέσει από καιρό τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξυγίανση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου. Είναι αντίθετη σε οριζόντια μέτρα και αναμένει το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, προκειμένου να κατατεθούν, επ’ αυτού, προτάσεις και να προγραμματιστούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, οι όποιες αντιδράσεις του κλάδου μετά από συλλογικές αποφάσεις του.

Τονίζοντας επίσης πως «η Κυβέρνηση εκδήλωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, στοχοποιούνται για ακόμα μια φορά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Το κατώφλι του φόρου είναι τα 1400 ευρώ. Η όλη φιλοσοφία έχει έναν αλγόριθμο και τι λέει; Λαμβάνει υπόψη τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, τους μισθούς που δίνει και τον μέσο όρο του τζίρου του κάθε κλάδου. Για φανταστείτε ο ΚΑΔ μιας επιχείρησης ενός αυτοαπασχολούμενου στην Καλαμάτα, πόσο θα φορολογηθεί…».

 

ΟΙ «ΠΛΗΓΕΣ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΟΥΛΩΘΕΙ

Κάνοντας αναφορά στην έκθεση Πισσαρίδη που όπως είπε «στοχοποιεί για άλλη μια φορά την μικρή επιχειρηματικότητα, λες και είναι η αιτία του κακού. Το ίδιο είχε γίνει το 2012…» ο κ. Καββαθάς ανέτρεψε στις πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία στην ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία απώλεσε κατά την περίοδο της πανδημίας «220 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και χάθηκαν 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κι αυτό θέλουν να κάνουν τώρα με τους δικηγόρους, το ίδιο με τους πολιτικούς μηχανικούς, τους οδοντιάτρους, τους γιατρούς και βεβαίως τις μικρές επιχειρήσεις. Να τις κλείσουν! Τον αυτοαπασχολούμενο να τον κλείσουνε».

Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο αφού όπως είπε «Είναι βέβαιο ότι θα δούμε λουκέτα» και εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το 87% των θέσεων εργασίας στη χώρα προκύπτει από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Κλείνοντας σχολίασε την επιστράτευση των πολιτών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, λέγοντας με νόημα πως «όλοι έχουμε παίξει ρόλο στο πάρτυ της φοροδιαφυγής» και «αντί να κάνουμε τον Έλληνα κυνηγό κεφαλών είναι προτιμότερο να του πούμε ότι αν ζητάς απόδειξη κερδίζεις φορολογητέα ύλη από την φορολογική σου δήλωση».