Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Στα «κάγκελα» οι Τούρκοι για το κοκορέτσι και το ιμάμ: «Οι Έλληνες διεκδικούν την κουζίνα μας»

Στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενεί η τουρκική εφημερίδα Al Aksam την καταγωγή φαγητών που είναι διαδομένα στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία.

Κεντρικό θέμα της εφημερίδας είναι εάν το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί είναι τουρκικά ή ελληνικά πιάτα. Φιλοξενεί μάλιστα και αναλυτές που επιχειρηματολογούν υπέρ της τουρκικής προέλευσης των δύο πιάτων λέγοντας: «Οι Έλληνες διεκδικούν την κουζίνα μας».

To δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam

Τουρκική κουζίνα το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί
Τονίζουν ότι οι ισχυρισμοί των Ελλήνων πως τα δύο φαγητά είναι ελληνικά δεν ευσταθούν και αναλύουν ότι είναι δημιουργίες της τουρκικής κουζίνας.

«Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα πιάτα προέρχονται από την οθωμανική κουζίνα.

Όπως… καταγγέλλει το τουρκικό δημοσίευμα, «γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές της Ελλάδας χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει ‘’ο ιμάμης λιποθύμησε’’. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό».

«Στην Ελλάδα το λένε κοκορέτσι και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένα αρνίσια ή κατσικίσια παραπροϊόντα, τυλιγμένα σε λίπος από αρνί, το οποίο ψήνεται σαν σουβλάκι γράφουν οι ιστοσελίδες με συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο», τονίζει.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις ειδικών στη μαγειρική οι οποίοι αντιδρούν έντονα για την προσπάθεια της χώρας μας να οικειοποιηθεί το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί.

πηγη iefimerida.gr