Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Στα ύψη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω καυσίμων

Σε νέα, τρίτη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των επιβατών για το 2022 προχώρησαν από την προηγούμενη εβδομάδα στις περισσότερες γραμμές οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων έχει εκτινάξει τη λειτουργική δαπάνη ενός πλοίου στο 70%. Σε σχέση με πέρυσι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα ελληνικά νησιά είναι ακριβότερα έως και 35% πλέον.

Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τον υπερδιπλασιασμό των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις προχώρησαν πριν από λίγες μέρες σε ακόμα μία αύξηση, την τρίτη μέχρι στιγμής φέτος, ενώ, αν οι αυξημένες διεθνές τιμές διατηρηθούν, αναμένεται ακόμα μία αύξηση στις αρχές Ιουλίου.

Aυτό που φαίνεται να αλλάζει σημαντικά φέτος είναι το κόστος καυσίμων, καθώς η τιμή του καυσίμου μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από τα 1.000 ευρώ ο τόνος, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι κυμαινόταν στα 400 ευρώ ο τόνος. Το κόστος καυσίμων, που σε κανονικές περιόδους αποτελούσε το 30%-35% των λειτουργικών δαπανών των πλοίων, με τις αυξήσεις των τιμών από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και όλο το 2022, έφτασε να αποτελεί τώρα το 60%-70% των λειτουργικών δαπανών των πλοίων. Οι εταιρείες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων έως έναν βαθμό. Βέβαια, οι αυξήσεις στα εισιτήρια αναμένεται να επηρεάσουν και την ακτοπλοϊκή κίνηση, η οποία αναμένεται να κινηθεί 10%-20% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2019, με την εγχώρια αγορά να επηρεάζεται πολύ περισσότερο.

Όσον αφορά τα μικροπροβλήματα στην εξυπηρέτηση των νησιών, φαίνεται ότι αυτή την περίοδο το πρόβλημα εντοπίζεται στη Φολέγανδρο, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού να σημειώνουν ότι η επιλογή μιας εταιρείας να διακόψει το απευθείας δρομολόγιο του ταχύπλοού της με τον Πειραιά και η απόφασή της να εξυπηρετεί το νησί μέσω της Μήλου (μετεπιβίβαση) δημιουργεί προβλήματα στην τουριστική ζήτηση. Προβλήματα εντοπίζονται και στην Κάρπαθο και την Κω, λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων και των διαδικασιών, καθώς ο διαγωνισμός πήγε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Οι αυξήσεις

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κινούνται μεσοσταθμικά από 5% έως 10%, ενώ σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και έφτανε μεσοσταθμικά το 10% με 12%. Ωστόσο, το ποσοστό της αύξησης δεν είναι οριζόντιο, διαφοροποιείται δηλαδή ανάλογα με το δρομολόγιο, την απόσταση και το αν τα εισιτήρια αφορούν επιβατικά αυτοκίνητα ή φορτηγά και επιβάτες. Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, πακέτο εισιτηρίων μετ’ επιστροφής για τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο και καμπίνα σε νησί, που πέρυσι κόστιζε 600 ευρώ, φέτος θα κοστίζει άνω των 850 ευρώ, εξηγούν ταξιδιωτικοί πράκτορες. Την ίδια ώρα, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση που δίνει το Δημόσιο στους νησιώτες και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη νησιωτική χώρα για τις μεταφορές, έχει να καταβληθεί από πέρυσι τον Ιούνιο.

Από Πειραιά για Νάξο το ατομικό εισιτήριο από 45,50 ευρώ έφτασε τα 48 ευρώ, αύξηση 5,49%, ενώ για τα ταχύπλοα το ατομικό εισιτήριο στην ίδια γραμμή από τα 63,70 άγγιξε τα 67,40 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος το ατομικό εισιτήριο από τα 82,50 ευρώ διαμορφώθηκε στα 86,50 ευρώ, αύξηση 4,85%. Στη γραμμή Πειραιάς-Πάτμος από τα 50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 52,50 ευρώ, αύξηση 4%, και στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος από 44,50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώνεται στα 46,50 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος το ατομικό εισιτήριο από τα 43 ευρώ διαμορφώνεται στα 45,50 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιά-Ρόδος για τέσσερα άτομα με ένα Ι.Χ. το συνολικό κόστος εισιτηρίων από 466,50 ευρώ διαμορφώνεται στα 489,50 ευρώ, αύξηση 4,93%. Στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος το ατομικό εισιτήριο, από τα 35 ευρώ, αυτή τη στιγμή άγγιξε τα 38 ευρώ, αύξηση 8,57%, ενώ στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος το ατομικό εισιτήριο από τα 32 ευρώ άγγιξε τα 35 ευρώ, αύξηση 9,38%. Στη γραμμή, επίσης, Ραφήνα-Άνδρος το ατομικό εισιτήριο από τα 23 ευρώ ανήλθε στα 25 ευρώ, αύξηση 8,70%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr