Στέλιος Πέτσας: «600 χιλιάδες ευρώ για την μελέτη του ‘’Ξένιος Ζευς» και άλλες 600 χιλιάδες ευρώ για ‘’τεχνικό σύμβουλο’’ στην Αρχαία Ολυμπία»
Share
Η δεύτερη ημέρα του Olympia Forum ΙΙΙ που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς» ολοκληρώθηκε με την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, την κυβερνησιμότητα και την ανθεκτικότητα που είναι τα ζητούμενα αυτό το διάστημα μαζί με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Στην συζήτηση που συντόνισαν η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πατρίς» Γιούλη Ηλιοπούλου και ο δημοσιογράφος του BEST TV, Θέμης Κανελλόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε πως «η Κυβέρνηση έδωσε πόρους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση για το αυξημένο κόστος του φετινού χειμώνα. Εκτός από τα ήδη ανακοινωθέντα προγράμματα στήριξης στο τέλος της χρονιάς θα δούμε αν μπορέσουμε να στηρίξουμε περαιτέρω την τοπική αυτοδιοίκηση». Ο κ.Πέτσας στάθηκε επίσης στις κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να μπορεί να υπάρχει κυβερνησιμότητα στους δήμους με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί έργα σε όλη την Ελλάδα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Πετσας που αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα έργων Αντώνης Τρίτσης.
«Έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο απορρόφησης πόρων. Τα καλύτερα πιστεύω ότι έρχονται μέσα στο 2023 με μία επιτάχυνση του προγράμματος των έργων 6.1 δις για το πρόγραμμα Τρίτσης αλλά και έργα που θα προστεθούν από το ταμείο ανάκαμψης θα ανεβάσουν παραπάνω το ποσό. Σημαντικό είναι και το έργο οδοποιίας που υλοποιείται μέσω του ταμείου Ανάκαμψης.
Σύντομα θα ανακοινωθεί και νέο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ για 9 περιφέρειες της χώρας ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Δυτικής Ελλάδας ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και αυτή της Πελοποννήσου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Τέτοιοι πόροι δεν υπήρχαν στο παρελθόν και είναι στο χέρι μας να τους αξιοποιήσουμε. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ μίλησε για τη μελέτη ύψους 600.000 ευρώ για το ‘’Ξένιος Ζευς’’ και για άλλες 600 χιλιάδες ευρώ για τεχνικό σύμβουλο στην Αρχαία Ολυμπία.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για την απομάκρυνση απορριμμάτων από τα Κονιδέικα και το Ποτόκι και τη χρηματοδότηση που θα δοθεί «ώστε να μπει ένα τέρμα και να αποκατασταθεί ένα πανέμορφο τοπίο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
«Δεν μπορεί να συζητάμε για πράγματα που έχουν σχέση με την Αρχαία Ολυμπία χωρίς να έχουμε υπόψιν ότι την περιοχή επισκέφτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έδειξε ενδιαφέρον και ήδη από αυτά που εξαγγέλθηκαν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται” σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «όσα υλοποιούμε θα φέρουν μία ισορροπία ανάπτυξης στο νομό Ηλείας. Για τις αρμοδιότητες και τους πόρους είπε ότι από το νέο πρόγραμμα του 2023 και μετά θα πρέπει να γίνει μία πιο σοβαρή κουβέντα», τόνισε ο κ Πέτσας.
Νίκας: «Συνεργεία όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για να υπάρξει επιτυχία στα έργα»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για ζητήματα όπως η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών αναφέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος να απενταχθούν έργα λόγω του συγκεκριμένου. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους δήμους όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα της περιφέρειας» πρόσθεσε ο κ.Νίκας. «Η συνεργεία όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι το κλειδί για να υπάρξει επιτυχία στα έργα που πρόκειται να γίνουν» τόνισε ο κ. Νίκας κάνοντας παράλληλα αναφορά για το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο.
Ο κύριος Νίκας ζήτησε επίσης να ξεκαθαριστεί αν η Περιφέρεια είναι περισσότερο κράτος ή περισσότερο τοπική αυτοδιοίκηση.
Παπαστεργίου: ««Η αυτοδιοίκηση θα σώσει ή θα βοηθήσει το ταμείο Ανάκαμψης»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως υπάρχει ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπροστά σε όλους τους Δήμους. «Η αυτοδιοίκηση θα σώσει ή θα βοηθήσει το ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό για να καλύψει τις ανάγκες και σίγουρα αυτό το δυναμικό δεν το έχουν οι Δήμοι», είπε χαρακτηριστικα. Για το ενεργειακό κόστος τόνισε ότι οι δήμοι θέλουν να πάρουν τα χρήματα που τους λείπουν ενώ έκανε λόγο για το θέμα των ΔΕΥΑ.
Χρειάζεται τεχνική βοήθεια για να πάμε ακόμα πιο γρήγορα. «Υπάρχει χρόνος και διάθεση για να διορθώσουμε πράγματα», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Αντωνακόπουλος: «Οι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές καταστρέφουν τη δημόσια Διοίκηση»
Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος μιλώντας για την κυβερνησιμότητα τόνισε πως με το νέο εκλογικό νόμο εν μέρει λύνεται μέρος του προβλήματος αλλά μένουν να αποσαφηνιστούν τα όρια εξουσίας κάθε υπαλλήλου και αλλά θέματα.
«Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να μην υπάρχει η άποψη ότι ο καθένας δουλεύει όπως θέλει όποτε θέλει και όσο θέλει. Οι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές καταστρέφουν τη δημόσια Διοίκηση. Έτσι χάνει ο τόπος και η εθνική οικονομία “, τόνισε.
Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε λόγο και για το φαινόμενο των συνεχών πυρκαγιών πέριξ της πόλης του Πύργου ζητώντας για περιοχές όπως η Ηλεία να υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής όσον αφορά συγκεκριμένες καταστροφές.
Τέλος ανέφερε ότι ο κ Πέτσας και η κυβέρνηση έχουν σταθεί αρωγοί στα προβλήματα και τις φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα ο δήμος Πύργου.
Λυμπέρης: «Σε μία άλλη χώρα το μονοπάτι Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία θα ήταν νούμερο ένα προορισμός»
Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης τόνισε πως παραμένει αμείλικτο το διακύβευμα της αποκέντρωσης, της διακυβέρνησής της χώρας που τη χαρακτήρισε ως την πιο συγκεντρωτική σε όλη την ΕΕ.
«Συνεισφέρατε στα προβλήματά του τελευταίου διαστήματος όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει εμείς οι δήμαρχοι να είμαστε οι πρώτοι που θα πρέπει να προχωρήσουμε στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Λυμπέρης και ακολούθως έθεσε και το ερώτημα αν μπορούσε να υπάρχει ενδεχόμενο να έχει ένας τόπος ένα μνημείο όπως η Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Ήλιδα και να λείπουν βασικές υποδομές όπως ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Πρόσθεσε επίσης πως σε μία άλλη χώρα το μονοπάτι Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία θα ήταν νούμερο ένα προορισμός.
Γεωργιόπουλος: «Γίνονται προσπάθειες όμως η καταστροφική πυρκαγιά του 2021 μας έφερε πίσω» Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες όπως η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την Αρχαία Ολυμπία. Έχουμε ζητήσει χρηματοδότησεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε πάρει τα 15. Δυστυχώς η καταστροφική πυρκαγιά του 2021 μας έφερε πίσω. Η τεχνική μας υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη».
Ο δήμαρχος αρχαίας Ολυμπίας έκανε λόγο και για το ξενόγλωσσο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών που έχει ανακοινωθεί για την Αρχαία Ολυμπία που δεν μπορεί βέβαια -όπως είπε- να αντικαταστήσει τα τμήματα τριτοβάθμιας που έφυγαν από το νομό.
Ο κ.Γεωργιόπουλος μίλησε και για το Ινστιτούτο επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών που σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο του κυρίου Αυγενάκη θα μπορεί να πιστοποιεί στελέχη αθλητικού δυναμικού καθώς και για άλλα έργα και εντάξεις που διεκδικεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.
Αλεξανδρόπουλος: «Η νότια Ηλεία είναι παράδειγμα προς αποφυγή και έχει καθηλωθεί στην υπανάπτυξη»
Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της επαρχίας Ολυμπίας και Τριφυλίας.
«Μέχρι τώρα όμως είμαστε στο κενό. Είμαστε ένας Δήμος που ο πληθυσμός του έχει μειωθεί πάρα πολύ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Δεν έχουμε τύχει καμίας βοήθειας ούτε από το ταμείο Μολυβιάτη που συστάθηκε από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών. Η νότια Ηλεία είναι παράδειγμα προς αποφυγή και έχει καθηλωθεί στην υπανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.
Παράλληλα ο δήμαρχος Ζαχάρως παρέθεσε στοιχεία από πορίσματα Επιτροπών αλλά και του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό που αποτελεί -όπως είπε- ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης της Ζαχάρως.
Λέντζας: «Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης ‘’ατμομηχανή’’ ανάπτυξης για την Ηλεία»
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας τόνισε πως ο δήμος του μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης του νομού Ηλείας.
Αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο που υπάρχει στην περιοχή στην καλλιέργεια της φράουλας στα πολιτιστικά μνημεια στις μεγάλες ξενοδοχειακές πολυτελείς μονάδες.
«Παίρνουμε κάποια χρήματα από το κράτος αλλά για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και όσα επωμιζόμαστε πρέπει να έρθουν και άλλα ποσά. Το κόστος του ενεργειακού θέματος δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα. Προσπαθούμε να κάνουμε πολλά ανάμεσά τους και καταφύγιο για αδέσποτα ζώα.
Αν και με υποστελεχωμένες υπηρεσίες προσπαθούμε να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα», είπε ο κ.Λέντζας.
Τζιούμης: «Ετοιμάζουμε ενεργειακή κοινότητα στον δήμο Τρίπολης»
Τέλος ο δήμαρχος Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης στάθηκε κυρίως το θέμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και το γεγονός ότι οι δήμαρχοι συχνά-πυκνά βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης για διάφορα θέματα.
«Είμαστε ένας μεγάλος Δήμος με 78 κοινότητες και μας απασχολούν σοβαρά θέματα όπως αυτό της Αγροτικής οδοποιίας αλλά και το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων” πρόσθεσε ο δήμαρχος Τρίπολης που επισήμανε ότι ο δήμος του ετοιμάζεται να δημιουργήσει ενεργειακή κοινότητα.