Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Στην Ελλάδα θα γίνει η μεγαλύτερη αεροπορική Άσκηση του ΝΑΤΟ για το 2024

Η Ελλάδα το 2024 πρόκειται να φιλοξενήσει τη νατοϊκή Άσκηση «Ramstein Flag», τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας.

Στην Άσκηση η οποία θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2024, εντός του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συμμετέχει σχεδόν το σύνολο των Πολεμικών Αεροποριών της Συμμαχίας. Με το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες συσκέψεις στο Αεροπορικό Επιτελείο για την οργάνωση της Άσκησης και τον καθορισμό των σεναρίων.

Τα πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει η Δύση 4,5 και 5ης γενιάς με κορυφαίο το «αόρατο» αεροσκάφος F-35 αλλά και τα πανίσχυρα Rafale και F-16 Viper τα οποία βρίσκονται ήδη στη «φαρέτρα» της ελληνικής αεροπορίας θα συμμετέχουν στην Άσκηση.

Πώς και γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα για τη μεγάλη νατοϊκή άσκηση

Ένα απο τα ισχυρότερα επιχειρήματα της ελληνικής αεροπορίας για να διεκδικήσει την Άσκηση ήταν η δυνατότητα δέσμευσης πολύ μεγάλων περιοχών τόσο πάνω από την ηπειρωτική χώρα όσο πάνω απ’ τη θάλασσα, για να γίνουν σύνθετα σενάρια που προβλέπουν μεγάλα Comao, πολυάριθμων δηλαδή σχηματισμών σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ακόμη το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και η θέση της στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από περιοχές ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, όπως η Μέση Ανατολή και η Μαύρη Θάλασσα.

«Η Άσκηση είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να επιβεβαιώσει τη θέση της ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναδείξει τη γεωπολιτική της σημασία», αναφέρουν αεροπορικές πηγές.
Μαχητικά αεροσκάφη MIRAGE 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.ΗΑF

Η Άσκηση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών παρεμβολών κ.α. επιχειρήσεων. Οι αεροπορίες που θα συμμετάσχουν θα εμπλακούν τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις, ενσωματώνοντας διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών για την προσομοίωση σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης.

Τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας που θα ενεργοποιηθούν σε όλη τη χώρα θα διαδραματίσουν επίσης κρίσιμο ρόλο, παράλληλα με τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές αναγνώριση και κατάδειξης στόχων.

Με συμμετοχή και της Τουρκίας

Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην Άσκηση μετά και την επαναπρόσεγγιση των δύο χωρών. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί εάν τουρκικά μαχητικά θα επιχειρούν από ελληνικές βάσεις ή από τοποθεσίες κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικά μαχητικά θα συνεργαστούν σε νατοϊκες ασκήσεις, σε κοινούς σχηματισμούς με αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά. Δεν μπορεί να λησμονηθεί το γεγονός ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν κατά καιρούς επισκιαστεί από προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, οι οποίες οδήγησαν στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την νατοϊκή Άσκηση Tiger Meet 22, η οποία έλαβε χώρα στον Άραξο. Θυμίζουμε ότι η τουρκική αεροπορία είχε κάνει νυχτερινές μαζικές παραβιάσεις αλλά και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά του Νοτιο-ανατολικού Αιγαίου.