Παρασκευή
14
Ιούνιος
TOP

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους

Με τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια βρίσκεται σε εξέλιξη με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και σύμφωνα με την Διάσκεψη των Προέδρων ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα θελήσουν να λάβουν το λόγο η ολοκλήρωση και η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί αύριο.

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής, στη συζήτηση και ψήφιση τους την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Καταψήφισαν ΚΚΕ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση στην Ολομέλεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται γύρω στη μία το μεσημέρι. Στην συνέχεια τον λόγο θα ζητήσει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρούλακης.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019. Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ότι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική. Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλεπόντουσαν στο Ν. 4648/2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει παράλληλα και μια δική του σχετική τροπολογία για το «Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς» που προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους.

πηγη in.gr