Παρασκευή
19
Ιούλιος
TOP

Στην Τρίπολη ο Θεόδωρος Σκυλακάκης -Σειρά συναντήσεων με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Την Τρίπολη επισκέπτεται τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να τα ενημερώσει σχετικά με την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μετά την ωριαία και πλέον συνάντηση που είχε με τον υπουργό στην Αθήνα σήμερα, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

“Υπάρχουν πολλές πιστώσεις και εξαιρετικές προοπτικές” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, ο οποίος στη σημερινή συνάντηση έθεσε στον Θ. Σκυλακάκη το ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω των πόρων του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020 (ΕΣΠΑ) έχει διαθέσει πάνω από 95 εκ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα σχετικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί, αναφορικά με το κεφάλαιο κίνησης λόγω covid, τις τεχνολογίες πληροφορικής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τη δημιουργία δομών, τον  εκσυγχρονισμό Επιμελητηρίων κ.α.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στη σημερινή συνάντηση, εξ άλλου, τέθηκε από τον περιφερειάρχη σειρά άλλων ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ των οποόων και το πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων, σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περί τα 55 εκ. ευρώ, με την σχετική διαδικασία να δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα σχετικά έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οσον αφορά στο πρόγραμμα αρδευτικών έργων με ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έλαβε την διαβεβαίωση πως όποια έργα έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -μεταξύ των οποίων και το φράγμα στον Μιναγιώτικο, με δαπάνη 98.500.000 ευρώ, από το οποίο θα υπάρξουν 3.500 ωφελούμενοι- θα υλοποιηθούν, χωρίς καμία υστέρηση.

ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στο θέμα που αφορά στην δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχουν για τον σκοπό αυτό διαθέσιμα 200.000.000 ευρώ.

“Γίνεται ένας πολυμέτωπος αγώνας για τον σκοπό αυτό, προωθώντας δράσεις και επενδύσεις (ΑΠΕ, αποκατάσταση εδαφών κ.α) που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή της Μεγαλόπολης, τονώνοντας την απασχόληση και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή” σημείωσε ο Π. Νίκας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Οσον αφορά στο θέμα του νέου Νοσοκομείου Αργολίδας, το οποίο επίσης έθεσε ο περιφερειάρχης στον υπουργό, ο Π. Νίκας προγραμματίζει συνάντηση το επόμενο χρονικό διάστημα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, δεδομένου ότι χρειάζεται μια συνέργεια διαφόρων υπουργείων.

Ωστόσο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να διαθέσει πιστώσεις για το εν λόγω έργο.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο υπουργός δήλωσε προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, εξ άλλου, ότι υπάρχουν όλες οι θετικές προοπτικές για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης του έργου αξιοποίησης του χώρου εκατέρωθεν της καταργημένης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Βραχάτι ως περιβαλλοντικό πάρκο, τουλάχιστον στο τμήμα Κόρινθος – Λέχαιο.

Οπως είναι γνωστό, ολοκληρώθηκε το masterplan για τη δημιουργία του εν λόγω περιβαλλοντικού πάρκου, με εκτίμηση κόστους κατασκευής 70 εκ. ευρώ.

ΥΔΡΕΥΣΗ

Τέθηκε επίσης από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα η ανάγκη για τη συμμετοχή περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έργα αναβάθμισης της ύδρευσης αναπτυσσόμενων περιοχών με έργα παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού, τομέας για τον οποίον ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές πιστώσεις στον άξονα “Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας περιοχών”.

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισήμανε στον υπουργό ότι πρέπει να συμπεριληφθούν περιοχές της Περιφέρειας στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, στο πλαίσιο του άξονα “Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας” του Ταμείου Ανάκαμψης -τόσο για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, όσο και για την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.

Για το ίδιο θέμα, ο Π. Νίκας θα έχει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη περιοχών της Περιφέρειας στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο έχει σημαντικά ποσά διαθέσιμα για την αναδάσωση.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δεδομένη, στο μεταξύ, είναι η κατασκευή στην Τρίπολη του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, όσον αφορά στη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ στο Δημόσιο” του άξονα “Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση” του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι οι πιστώσεις που υπάρχουν κατευθύνονται κατά βάση σε κατ’ εξοχήν ορεινές και περιοχές με ψυχρό κλίμα, όπως η Βόρεια Ελλάδα.