Δευτέρα
6
Δεκέμβριος
TOP

Στις 12:00 η ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους με απαγόρευση εισόδου σε χώρους συνάθροισης και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Τα νέα μέτρα θα θα ανακοινωθούν στις 12:00 από τον υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, αφορούν κυρίως αυτούς. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Τα νέα μέτρα: Με rapid tests οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Στα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση προβλέπεται η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες να προσκομίζουν rapid test σε εβδομαδιαία βάση, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε δημόσιο τομέα. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται 2 test την εβδομάδα. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν 2 μοριακά test την εβδομάδα, διαφορετικά «αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή εργαστηριακού τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα είναι εμβολιασμένοι. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Μπλόκο για ανεμβολίαστους σε εστίαση και ψυχαγωγία
Ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να μπει πουθενά δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να περιγράψει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και μπαρ που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους με το σκεπτικό ότι είναι χώροι όπου οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούν να μείνουν με την μάσκα. Όσον αφορά τα θέατρα και τους κινηματογράφους εξετάζεται, και θεωρείται το πιθανότερο, να επιτρέπεται η είσοδος και με τεστ 48 ωρών και απαραίτητη τη χρήση μάσκας για όλους τους παρευρισκόμενους.

«Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον», δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων», δίνοντας κατά αυτό τον τρόπο το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς «η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον σκληρό πυρήνα του κράτους και φέρνουν ως παράδειγμα την απόφαση για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ, ύστερα από απόφαση του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος στην αρχή του καλοκαιρού.

iefimerida.gr