TOP

Στις 21 Μαΐου ξεκινά στην Καλαμάτα η δίκη των 9 Αιγυπτίων για το ναυάγιο του Adriana στην Πύλο (video)

Όσο πλησιάζει η 21η Μαΐου ημέρα που έχει οριστεί η έναρξη της δίκης για την τραγωδία- ναυάγιο της Πύλου που κόστισε περόπου 500 ζωές μεταναστών, τόσο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ

To Associated Press, σε ανταπόκρισή του που αναπαράγει το ABC News με τίτλο Greek defense team says 9 Egyptians accused of causing deadly shipwreck were misidentified as crew αναφέρει ότι η νομική ομάδα υπεράσπισης εννέα Αιγυπτίων που πρόκειται να δικαστούν στη νότια Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ένα από τα φονικότερα ναυάγια στη Μεσόγειο, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση και επέμεινε ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι επιζώντες που έχουν διωχθεί άδικα.

  • Οι εννέα Αιγύπτιοι, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται από 20 έως 40 ετών, πρόκειται να δικαστούν στη πόλη της Καλαμάτας στις 21 Μαΐου με μια σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων λαθρεμπόριο μεταναστών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρόκληση θανατηφόρου ναυαγίου. Αντιμετωπίζουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση καταδίκης.

Το Adriana, μια υπερπλήρης αλιευτική τράτα, έπλεε από τη Λιβύη προς την Ιταλία με εκατοντάδες αιτούντες άσυλο στο πλοίο όταν βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Ελλάδας.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο δεν έχει ποτέ καθοριστεί, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από περίπου 500 έως περισσότερους από 700. Μόνο 104 άνθρωποι επέζησαν – όλοι άνδρες και αγόρια από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και δύο Παλαιστίνιοι – και περίπου 80 σοροί ανασύρθηκαν. Το πλοίο βυθίστηκε σε μια από τις βαθύτερες περιοχές της Μεσογείου, καθιστώντας τις προσπάθειες ανάσυρσης σχεδόν αδύνατες.

Οι Έλληνες δικηγόροι που απαρτίζουν την ομάδα υπεράσπισης μίλησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα την Πέμπτη. Υποστήριξαν την αθωότητα των πελατών τους, λέγοντας ότι και οι εννέα κατηγορούμενοι ήταν επιβάτες που πλήρωναν και οι οποίοι είχαν αναγνωριστεί λανθασμένα ως μέλη του πληρώματος από άλλους επιζώντες που έδωσαν μαρτυρίες υπό πίεση λίγες ώρες μετά τη διάσωσή τους.

  • Οι εννέα “είναι τυχαίοι άνθρωποι, λαθρομετανάστες που πλήρωσαν τα ίδια ποσά με όλους τους άλλους για να κάνουν αυτό το ταξίδι στην Ιταλία με στόχο μια καλύτερη ζωή και κατηγορούνται ότι ήταν μέρος της ομάδας λαθρεμπορίας”, δήλωσε η δικηγόρος και μέλος της υπεράσπισης Βίκυ Αγγελίδου.

Ο Δημήτρης Χούλης, άλλος δικηγόρος και μέλος της νομικής ομάδας, δήλωσε ότι οι ελληνικές Αρχές κατονόμασαν τους κατηγορούμενους ως μέλη του πληρώματος μετά από μαρτυρίες εννέα άλλων επιζώντων που τους αναγνώρισαν επειδή έκαναν πράγματα τόσο απλά όσο το να δίνουν μπουκάλια με νερό ή κομμάτια φρούτων σε άλλους επιβάτες.

«Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, εννέα άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να γνωρίζουν για ποιο λόγο βρίσκονται στη φυλακή», δήλωσε ο κ. Χούλης. «Για μένα είναι πολύ λυπηρό να επισκέπτομαι και να βλέπω ανθρώπους στη φυλακή που δεν καταλαβαίνουν γιατί βρίσκονται εκεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ενώ το Adriana έπλεε σε διεθνή ύδατα, η περιοχή βρισκόταν εντός της ζώνης ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Το ελληνικό Λιμενικό παρακολουθούσε το σκάφος για μια ολόκληρη ημέρα χωρίς να επιχειρήσει διάσωση των επιβαινόντων. Ένα περιπολικό σκάφος και τουλάχιστον δύο εμπορικά πλοία βρίσκονταν στην περιοχή όταν η μηχανότρατα ανατράπηκε και βυθίστηκε.

Στον απόηχο της βύθισης, ορισμένοι επιζώντες δήλωσαν ότι το Λιμενικό είχε προσπαθήσει να ρυμουλκήσει το σκάφος όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ ακτιβιστές για τα δικαιώματα κατηγόρησαν τις ελληνικές Αρχές ότι προκάλεσαν το ναυάγιο, ενώ προσπαθούσαν να ρυμουλκήσουν το σκάφος εκτός της ζώνης ευθύνης της Ελλάδας.

Οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες για την πρόκληση του ναυαγίου και επέμειναν ότι τα μέλη του πληρώματος της μηχανότρατας είχαν αρνηθεί να δεχτούν βοήθεια από τα κοντινά εμπορικά πλοία και από το ελληνικό Λιμενικό.Μια ξεχωριστή έρευνα που διεξάγεται από το Ναυτοδικείο της Ελλάδας δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα και η ομάδα υπεράσπισης δεν έχει λάβει πρόσβαση σε κανένα μέρος της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη hellasjournal.com